Pražskou zoo lze uchránit před stoletou vodou, ukázala analýza

Pražská ZOO během povodní

Pražská ZOO během povodní

Protipovodňová opatření v pražské zoologické zahradě by mohla být rozšířena během tří let, řekl první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Podle analýzy, kterou dnes Vávra představil během oslav 82. výročí založení zoo, je možné zahradu ochránit bez významnějších důsledků pro okolí proti stoleté vodě. Nyní je pražská zoo chráněna proti dvacetileté vodě.

Na výsledky analýzy magistrát čekal s rozhodnutím, zda se protipovodňová opatření budou rozšiřovat. Zadal ji po červnových povodních, které poničily hlavně spodní část zoo. Analýza měla ukázat, jaký by byl při záplavách vliv protipovodňové ochrany zoologické zahrady na změnu výšky hladiny ve Vltavě. Rozbor podle Vávry ukázal, že dopad na Holešovice a Císařský ostrov s centrální čistírnou odpadních vod není významný.

Hlavní město se nyní bude rozhodovat, na jakou úroveň se protipovodňové valy a mobilní část zábran případně zvýší i s ohledem na okolní domy. Vávra uvedl, že je lepší investovat do ochrany proti povodni, než jednou za několik let platit v zoo záplavové škody. Výše investice bude jasná až po vypracování projektu.

Povodně zasáhly pražskou zoo začátkem letošního června. Ve spodní části zahrady byl po nich poškozen hlavně pavilon goril. Část ze škod, které by podle dřívějších informací neměly přesáhnout 100 milionů korun, zřejmě pokryje pojištění.

Zahrada při dnešních oslavách, které připomínají také 50. výročí chovu ohrožených goril nížinných, obnovila nabídku roční neomezené vstupenky. Nepřenosná bude stát 1350 korun pro dospělého, 850 Kč pro dítě nebo 3500 korun pro rodinu. Roční vstupenku bez omezení zoo v minulosti prodávala za 500 Kč pro dospělého, 300 pro dítě a 1200 korun pro rodinu, od loňského května ale roční vstupné zvýšila zhruba o polovinu a zároveň omezila počet vstupů na dvanáct na osobu.