Přebytek zahraničního obchodu klesl o více než miliardu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Peníze
2
Fotogalerie

Přebytek zahraničního obchodu Česka v květnu meziročně klesl o 8,2 miliardy korun na 6,9 miliardy korun. Bilanci negativně ovlivnil obchod s auty, koksem, ostatními dopravními prostředky a s chemickými látkami. Naopak pozitivně se na celkovém výsledku podepsal obchod s počítači. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Vývoz v meziročním srovnání klesl o 2,6 procenta na 305,1 miliardy korun, zatímco dovoz stagnoval na 298,2 miliardy korun. U obchodu s auty, který měl negativní vliv na květnovou bilanci zahraničního obchodu, se snížilo kladné saldo o 4,7 miliardy korun. Současně se prohloubil deficit obchodu s koksem o tři miliardy korun, s ostatními dopravními prostředky o 2,4 miliardy a s chemií o 1,3 miliardy korun.

Pozitivně se na výsledku zahraničního obchodu však projevil obchod s počítači, elektronickými a optickými přístroji, který vykázal deficit o 2,5 miliardy korun nižší než před rokem.

Zahraniční obchod Česka se státy Evropské unie skončil přebytkem 55,9 miliardy korun, meziročně tak byl o 4,8 miliardy nižší. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 3,6 miliardy na 47,8 miliardy korun.