Přebytek zahraničního obchodu stoupl, roste vývoz do Ruska a Číny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Zahraniční obchod skončil v září přebytkem 21 miliardy korun, což je meziročně o 10,4 miliardy korun víc. Vývoz v září meziročně vzrostl o 7,8 procenta a dovoz o 3,5 procenta. Tahounem obchodu byly hlavně auta a stroje. Nejvíc roste export do Ruska a Číny.

„Výsledek potvrdil, že zahraniční poptávka ve třetím čtvrtletí nadále táhla českou ekonomiku a příspěvek čistého exportu k růstu HDP byl zřejmě dokonce vyšší než ve druhém kvartálu,“ uvedl ke statistice zahraničního obchodu analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zářijový obchodní přebytek 21 miliard korun je druhý nejvyšší v historii Česka. Meziměsíčně se ale vývoz po sezonním očištění snížil o jedno procento a dovoz o 1,8 procenta. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu o 0,6 procenta a dovozu o 0,4 procenta, uvedl Český statistický úřad.

„Slabší zahraniční poptávka se zatím týká především spotřebního zboží, méně pak dopravních prostředků a investic. Struktura obchodu podle zemí napovídá, že za slabšími výsledky stály země EU, a to zejména Německo. Naproti tomu se zeměmi skupiny BRIC obchod nadále kvetl a export do Ruska a Číny se meziročně zvýšil o celou třetinu,“ podotkl Sobíšek.

Bilanci zahraničního obchodu zlepšil zejména vzestup přebytku u strojů a dopravních prostředků o 15,7 miliardy korun, vývoz aut stoupl o 6,7 miliard korun. Dolů obchod táhly zejména minerální paliva, jejichž dovoz meziročně vzrostl o 8,7 procenta, upozornil Václav Franče z Raiffeisenbank.

„Solidních výsledků z průmyslu se nejspíše dočkáme ještě i v nejbližších měsících, jak už napověděly zahraniční zakázky průmyslu. K vyššímu přebytku obchodní bilance ovšem napomůže i slabá domácí poptávka, která snižuje nároky na dovoz spotřebního zboží,“ předpovídá analytik ČSOB Petr Dufek.