Před kongresem ODS: Nečas upevnil pozici, vláda drží

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Prodloužení mandátu současnému vedení ODS včetně jejího předsedy Petra Nečase do konce příštího roku bude hlavním tématem víkendového kongresu nejsilnější vládní strany. Ještě donedávna plánovaná debata o změnách stanov, které měly zúžit výkonnou radu a omezit tak vliv regionů v tomto stranickém orgánu, nebude. Krajské organizace byly proti. Občanští demokraté budou rovněž ladit strategii pro krajské volby v příštím roce.

Nečas, jemuž mnozí vytýkali malou razanci a nerozhodnost, upevnil svou pozici. Výměna na postu ministra zemědělství a následné vítězství Petra Bendla nad rebelem Petrem Tluchořem o vedení vlivné středočeské organizace Nečase posílila. Právě Středočeši byli jediní, kteří prodloužení mandátu odmítali. V ostatních regionech má Nečasův záměr drtivou podporu.

A i když se Nečasův kabinet kvůli koaličním sporům už třikrát vážně otřásal v základech a vyměnilo se v něm pět ministrů, zatím drží. Premiér tak může sebevědomě prohlásit, že všechny reformní zákony procházejí sněmovnou. Narážejí sice na odpor opozice v Senátu, pokud se ale koaliční vláda nerozpadne, její poslanci veta horní komory parlamentu přehlasují.

„Chci zdůraznit, že žádný vládní návrh nebyl zamítnut nebo vrácen k dopracování. To není příznak slabého vládnutí,“ prohlásil Nečas na nedávném setkání s občanskodemokratickými starosty a primátory v Brně.

Prezident a zakladatel strany Václav Klaus na kongres do pražských Letňan nepřijede, poslal jen zdravici. Jistý rozruch asi způsobí bývalý předseda strany Mirek Topolánek. Expremiér, který nyní předsedá výkonné radě Teplárenského sdružení, avizoval, že se na kongres chystá. „Obdržel jsem, na rozdíl od loňska, osobní pozvání předsedy Nečase a míním se jako oficiální host zúčastnit,“ uvedl Topolánek.

Žádná velká překvapení nepřinese ani sněm TOP 09 konající se o víkendu v Hradci Králové. Šéf strany Karel Schwarzenberg ani její první místopředseda Miroslav Kalousek nemají protikandidáty. Více nominací se objevilo jen na posty „řadových“ místopředsedů. Sněm bude volit také širší orgány, tedy předsednictvo a výkonný výbor. Podle HN má TOP 09 o víkendu oficiálně vyslat Schwarzenberga jako svého kandidáta do prezidentských voleb.

Během vlády ztratily důvěru

Podle průzkumu CVVM věřilo před rokem ODS 34 procent dotázaných, nyní čtvrtina. TOP 09 před rokem 41 procent lidí, nyní 30 procent. Z vládních stran se staly nejméně důvěryhodné Věci veřejné. Kdyby nyní probíhaly volby, ODS by získala 23,5 procenta hlasů, TOP 09 14 a VV čtyři.