Bendl zůstává v čele středočeské ODS, Tluchoře porazil jen těsně

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: ctk

Ministr zemědělství Petr Bendl zůstává šéfem středočeské ODS. Funkci dnes s podporou premiéra Petra Nečase obhájil na regionálním sněmu v Kladně. Bendlův vyzyvatel a Nečasův kritik Petr Tluchoř neuspěl. Výsledek byl však těsný, Bendl získal 74 hlasů, Tluchoř 68.

Bendl post předsedy středočeské ODS obhájil po druhé za sebou. V této funkci je od roku 2007, kdy vystřídal Vlastimila Tlustého. Po svém dnešním zvolení delegátům oznámil, že v příštím roce nebude kandidovat na post hejtmana a že se vzdává svého mandátu ve středočeském zastupitelstvu, kde jej nahradí kladenský primátor Dan Jiránek.

Téma krajských voleb bylo jedním z hlavních bodů debaty, která volbě předcházela. Bendl na regionálním sněmu uvedl, že by si v této roli dokázal představit primátory Kladna, M. Boleslavi nebo někdejšího mluvčího ODS a vlády Martina Kupku. Jméno žádného konkrétního kandidáta naopak nepředstavil Petr Tluchoř. „Mělo by vzejít z primárních voleb,“ řekl Tluchoř.

Fuksa: Premiér poprvé v historii ODS veřejně podpořil jednoho z kandidátů

Ještě před zahájením dnešního sněmu nakonec těsně poražený Tluchoř říkal, že nenastane žádná třetí světová válka, ani rozvrat v ODS, ať už ve volbě vyhraje on nebo Bendl. Po prohrané volbě doplnil, že bude dál svobodně říkat své názory, bez ohledu na to, zda momentálně jsou populární nebo ne. Jasným signálem toho, na čí straně dnes stál premiér a předseda ODS Petr Nečas, bylo dosazení Bendla na post ministra zemědělství místo odvolaného Ivana Fuksy, který ve středočeské ODS patří do „Tluchořova křídla“. Nečas prý dnes Bendla na sněmu veřejně podpořil.

Později to potvrdil odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa, podle něhož se to nestalo za celou dobu existence ODS. Podle něj na to však má Nečas plné právo „Ať to byl premiér Klaus nebo premiér Topolánek, tak přišli na region, dali svůj proslov, svojí vizi a zprávu o politické situaci v ČR. Pak všem popřáli úspěšnou volbu a odjeli. Toto je poprvé, kdy tady byl přítomen pan premiér, který řekl: Chci tady toho kandidáta,“ uvedl Fuksa.

Nečas uvedl, že se netajil tím, že podporuje Bendla. O vedení kraje ale podle něj rozhodovali samostatně delegáti v tajné volbě a nikoliv předseda strany.

Bendl měl mírně vyšší podporu mezi spolustraníky už těsně před volbou. Postupně získal nominace od sdružení ODS v Nymburku, Mladé Boleslavi, Berouně, Kladně, na Praze-západ a naposledy v Rakovníku, kde jasně zvítězil. Naopak Tluchoře podporovala stranická sdružení v Příbrami, Kolíně, Mělníku a na Praze-východ. Oblastních organizací je ve Středočeském kraji celkem 12, občanští demokraté na Kutnohorsku před dnešní volbou nevybrali žádného kandidáta.

Kromě pozice předsedy delegáti také volili místopředsedy. V této funkci původně působil Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Nově má středočeská ODS čtyři místopředsedy. Dnes se jimi stali poslanec a bývalý ministr zemědělství Fuksa, senátor za Benešovsko Karel Šebek a boleslavský primátor Raduan Nwelati. Na posledním místopředsedovi se sněm neshodl a rozhodovat o něm bude až na příštím jednání.

Výsledek dnešního sněmu komentoval v České televizi také středočeský hejtman z opoziční ČSSD David Rath. Sociální demokraté se podle něj musí umět připravit na komunikaci z kýmkoliv, kdo bude v čele středočeské ODS, je tedy jedno jestli je to Bendl, Tluchoř nebo někdo další.

Petr Bendl (45)

Vzdělání: Vysoká škola strojní a textilní, Liberec (obor konstruktér víceúčelových obráběcích strojů).

Současná funkce: ministr zemědělství (od 6. října 2011); poslanec (od 29. května 2010), člen hospodářského, kontrolního a petičního výboru; předseda středočeské organizace ODS.

Zaměstnání: v roce 1990 krátce pracoval jako hasič, poté nastoupil do kladenského okresního úřadu a v roce 1992 přešel do Městského úřadu Kladno jako vedoucí oddělení rozvoje města. Zde působil dva roky.

Politická praxe: starosta města Kladno (1994-1998), poslanec (1998-2000), hejtman Středočeského kraje (2000-2008), ministr dopravy (2009).

Členství v politických stranách: do ODS vstoupil v roce 1992; v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou strany; od listopadu 2007 je předsedou ODS ve Středočeském kraji.

Rodina: třikrát rozvedený; má dva syny z prvního manželství.

Ostatní:

  1. Do hejtmanského křesla usedl Bendl po prvních volbách do krajských zastupitelstev na podzim roku 2000 a funkci obhájil i o čtyři roky později. V říjnu 2008 sice kandidátka ODS, kterou vedl, dosáhla nejlepšího výsledku v celé ČR, přesto ale zaostala za sociálními demokraty vedenými Davidem Rathem. Právě s ním má Bendl dlouhodobé spory. Některé slovní přestřelky mezi bývalým a současným hejtmanem, které se týkaly zejména zdravotnictví a krajských nemocnic, dokonce řešily soudy.
  1. Po prohraných krajských volbách na podzim 2008 patřil Bendl mezi kritiky tehdejšího vedení ODS v čele s Mirkem Topolánkem a mluvil o potřebě personální obměny. Zpočátku také podporoval tehdejšího prvního místopředsedu strany a pražského primátora Pavla Béma, který se na kongresu ODS chystal kandidovat proti Topolánkovi. Posléze však od své podpory Béma odstoupil a na kongresu, který potvrdil Topolánka v čele, uhájil své místopředsednické místo.
  1. Poté, co v lednu 2009 nominoval Topolánek Bendla do vlády, se objevily spekulace, že jde o „odměnu“ za změnu postoje před kongresem. Bendl v křesle ministra dopravy nezůstal dlouho - již v květnu 2009 Topolánkova vláda skončila.
  1. Také nedávné jmenování ministrem zemědělství podle komentátorů souvisí s vnitrostranickou situací v ODS, kdy si premiér Petr Nečas chtěl údajně posílit svou pozici před říjnovým kongresem ODS. Odvolaný ministr Ivan Fuksa je totiž příznivcem bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, s kterým má Nečas spory. Právě Tluchoře Bendl v dnešní volbě předsedy středočeské ODS porazil.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.