Předčasné volby by zřejmě přilákaly rekordní počet voličů, ukázal průzkum

Volební urna, ilustrační foto

Volební urna, ilustrační foto Zdroj: CTK

Rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejrychlejší vypsání voleb chce 72 procent lidí. Stejný počet lidí by také chtěl na podzim přijít k volebním urnám. Z průzkumu tak vyplývá, že k případným podzimním předčasným volbám by pravdědpodobně přišel rekordní počet lidí.

Podle průzkumu, který pro Český rozhlas provedla agentura Median, by mělo o podzimní volby zájem i 40 procent z těch, kteří v roce 2010 k urnám nepřišli. Podle Daniela Prokopa z agentury Median by takový scénář zahýbal s volebními preferencemi. „Kdyby se to vyplnilo, tak by mohlo dojít k určitému přeskupení voličů. A mohlo by to prospět levici, protože právě mezi těmito neúčastníky z roku 2010 je více levicových voličů,“ řekl Prokop Českému rozhlasu.

Podle agentury je paradoxní, že i při vysokém zájmu o vypsání nových voleb zůstává silná podpora kroků prezidenta Miloše Zemana. Jednoznačně pozitivně je hodnotí polovina z dotazovaných. Jsou to hlavně levicově orientovaní voliči ve věku nad 60 let, kteří mají nižší vzdělání a žijí v malých obcích, uvedl ČRo.

Neúčast v případných podzimních volbách v průzkumu ohlásilo 22 procent dotázaných, šest procent nevědělo, zda k urnám přijde.

O rozpuštění Sněmovny budou poslanci hlasovat patrně v úterý 20. srpna. Pokud Sněmovna návrh schválí, poputuje prezidentu Milošovi Zemanovi. Prezident komoru rozpouští, lhůtu pro tento krok nemá. Zeman také vyhlásí termín voleb. Musejí se konat do 60 dnů od rozpuštění Sněmovny.

Median průzkum provedl ve čtvrtek a v pátek, zúčastnilo se ho 1060 lidí ve věku nad 18 let.