Představitelé „pražských“ společností budou muset zveřejnit odměny

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Pražský magistrát začne zveřejňovat výši odměn členů statutárních orgánů firem, ve kterých má hlavní město podíl, či je zcela vlastní. Informace by měly být přístupné na webových stránkách firem a zveřejněny budou odměny zástupců zvolených Prahou.

„Rada hlavního města Prahy žádá akciové společnosti s majetkovou účastí Prahy, aby na svých webových stránkách zajistily zveřejnění údajů o výši odměn členů svých orgánů, kteří byli do těchto funkcí zvoleni/jmenováni za hlavní město Prahu,“ píše se v dokumentu, který dnes projednali pražští radní.

Vzhledem k tomu, že v řadě firem odměny uděluje dozorčí rada, nikoliv pražští radní, rozhodlo vedení města, že budou informace zveřejňovány na internetových stránkách jednotlivých firem.

Praha má majetkovou účast v akciových společnostech z celé řady oborů, a to od minoritní účasti až stoprocentní vlastnictví. Stoprocentním vlastníkem je Praha například v případě dopravního podniku, svůj podíl má v Pražské energetice a snaží se koupit části akcií Pražské teplárenské, kde by se stala stoprocentním vlastníkem.