Premiér se zajímá o otravy alkoholem

Olomoučtí celníci objevili při rozsáhlých kontrolách kvůli otravám metylalkoholem v jedné z provozoven v Olomouci 113 lahví lihovin bez kolku. Fotografie poskytlo 11. září Celní ředitelství Olomouc.

Olomoučtí celníci objevili při rozsáhlých kontrolách kvůli otravám metylalkoholem v jedné z provozoven v Olomouci 113 lahví lihovin bez kolku. Fotografie poskytlo 11. září Celní ředitelství Olomouc. Zdroj: Celni reditelstvi Olomouc

Premiér Petr Nečas bude od ministrů zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), vnitra Jana Kubiceho a zemědělství Petra Bendla (ODS) ve středu na jednání vlády žádat informaci o tom, jaká opatření přijali, aby zamezili dalším tragickým úmrtím lidí na otravu metylalkoholem.

Metanol v České republice zabil v posledních dnech už osm lidí. Další asi dvě desítky lidí měly po vypití nekvalitního alkoholu problémy. Většinou vážné. Někteří lidé jsou v kritickém stavu, v bezvědomí. Mnozí už oslepli.

První případy otrav oznámila policie v Karviné minulý týden ve čtvrtek. Většina postižených, jejichž počet už přesahuje dvě desítky, je na Moravě, v pondělí ohlásili lékaři těžkou otravu metylalkoholem také z Příbrami ve středních Čechách. Vývoj situace kolem otrav má předseda vlády za velmi vážný. V případě nutnosti může vzniknout krizový štáb, který by práci zainteresovaných složek státu koordinoval.

V prohlášení pro média Nečas také zdůraznil, že je nutné zesílit nasazení všech kontrolních a represivních orgánů, které jsou k dispozici, aby byli viníci této mimořádné situace co nejdříve odhaleni.

„Zodpovědné orgány státní správy musí učinit vše pro to, aby se předešlo dalším vážným poškozením zdraví občanů,“ uvedl Nečas. Použít je k tomu podle něj potřeba sdělovacích prostředků, ale také obcí, aby lidé byli informováni o nebezpečí konzumace alkoholu, jehož původ je neznámý.