Přijede vám známý z ciziny? Musíte to nahlásit, jinak dostanete pokutu, plánuje úřad

ilustrační foto

ilustrační foto

Ministerstvo vnitra plánuje prosadit zcela nové cizinecké zákony. Některá pravidla se zpřísňují tak, že nad nimi právní experti hodně kroutí hlavou. A problémy nehrozí jen cizincům. Nově by například každému Čechovi, tedy i nepodnikateli, který ubytuje občana EU a neohlásí to do tří dnů na policii, hrozila pokuta až 50 tisíc korun. I třeba, kdyby to byl kamarád ze Slovenska.

Přitom občané EU a několika dalších států, například Švýcarska, mohou dnes pobývat v Česku zcela svobodně po jakkoli dlouhou dobu a žádné povolení k pobytu si vyřizovat nemusí. Pokud cizinec z EU neporuší závažným způsobem zákon, nemusí se úředníků či policistů bát více než čeští občané.

Návrh je sám o sobě komplikovaný. Povinnost evidence na policii by platila v případě, kdy vám přijede například kamarád ze Slovenska a přispěje vám na ubytování třeba pár stovek, nebo pokud bude těch kamarádů více než pět. Naštěstí tetu nebo další příbuzné návrh považuje za osobu blízkou a na ty je výjimka (tedy pro všechny příbuzné).

Ministerstvo vnitra nově navrhuje pobyt občanům EU v Česku skutečně hodně ztrpčit. „Občané EU by museli mít pro pobyt delší než tři měsíce povolení od ministerstva vnitra, vůbec poprvé by tak povolení k pobytu potřebovali i občané Slovenska,“ okomentoval pro E15.cz další ze sporných pasáží advokát Pavel Čižinský z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva.

V návrhu podle Čižinského stojí například i to, že podmínkou získání povolení k pobytu má být předložení dokladu o zajištění ubytování, jehož obstarání je pro cizince často velkým problémem. Majitelé nemovitostí se totiž bojí cizince přihlašovat. Ale hlavně, právo EU zakazuje, aby Česká republika po občanech Evropské unie tento doklad vyžadovala.

Ministerstvo přibrzdilo

Na kritizované návrhy a jejich osud se server E15.cz dotázal ministerstva vnitra. To ve své odpovědi brzdí obavy, že všechna zpřísnění, se do legislativy nakonec dostanou.

Připomeňme, že návrh zcela nového zákona o pobytu cizinců plánovalo prosadit ministerstvo vnitra do začátku roku 2014.

„V rámci aktualizace plánu legislativních prací vlády na rok 2013 ministerstvo vnitra požádalo předsedu Legislativní rady vlády o vynětí těchto návrhů z uvedeného plánu. Bývalý ministr vnitra Jan Kubice rozhodl o odložení termínu splnění této povinnosti, a to na konec roku 2014,“ řekl E15. cz Břetislav Oliva z odboru tisku MV.

Podle jeho slov bude ministerstvo vnitra iniciovat vložení těchto návrhů zákonů do plánu legislativních prací vlády na rok 2014.

Aktuální půlroční odklad ze strany ministerstva vnitra však neznamená, že „tvrdé“ návrhy se do zákonů nedostanou.

„Vypořádání připomínek k návrhu nové právní úpravy bude dále probíhat, plánujeme další diskuse a separátní jednání s jednotlivými připomínkovými místy,“ uzavřel Oliva.

Celá řada sporných bodů

V balíčku tří zákonů z dílny MV – zákonu o pobytu cizinců, o volném pohybu občanů EU a jejich rodinných příslušníků a zákonu o ochraně státních hranic – bylo daleko více kritizovaných návrhů.

Například místo nynějších dvaceti důvodů zamítnutí či neprodloužení pobytu cizinců jich mělo být okolo šedesáti.

„K balíčku přišlo tolik připomínek expertů, že ministerstvo vnitra zatím přibrzdilo. Neznamená to však, že paskvilní ustanovení neprojdou,“ řekl E15.cz z branže obeznámený zdroj, který si nepřál být jmenován.