Příliv zahraničních investic do Česka klesl o čtyři procenta

euro

euro Zdroj: freedigitalphotos.net

Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o čtyři procenta na 63,4 miliardy korun. Pololetní pokles tak byl výrazně pomalejší než v prvním čtvrtletí, kdy se hodnota PZI ve srovnání se stejným obdobím loňského roku propadla o 67 procent. Vyplývá to z analýzy vývoje ekonomiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nejvíce investic v první polovině letošního roku tradičně tvořily reinvestované zisky, na které připadlo 51,2 miliardy korun. Dalších osm miliard korun směřovalo do základního kapitálu a 4,2 miliardy korun připadlo na ostatní kapitál.

Nejdůležitějším investorem bylo Německo, které v pololetí zajistilo kapitál v hodnotě 24,6 miliardy korun. Druhé místo připadlo Nizozemsku (19,6 miliardy korun). Pětici největších investorů doplnilo Rakousko (8,2 miliardy korun), Velká Británie (2,8 miliardy korun) a Slovensko (6,6 miliardy korun).

Nejvíce kapitálu ve formě reinvestovaných zisků přiteklo v první polovině letošního roku do zpracovatelského průmyslu (17 miliard korun) a výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla (14,8 miliardy korun). Značný objem investic byl realizován také v oblasti finanční a pojišťovací činnosti (10,4 miliardy korun).

Hlavní část investic do základního kapitálu za prvních šest měsíců přilákal zpracovatelský průmysl (2,5 miliardy korun) a velkoobchod, maloobchod a opravy motorových vozidel (2,2 miliardy korun). „Atraktivní pro investory zůstal i sektor finanční a pojišťovací činnosti, do kterého přiteklo 1,9 miliardy korun,“ uvedlo MPO.

Za celý loňský rok se příliv PZI po předchozím poklesu v roce 2009 více než zdvojnásobil na bezmála 130 miliard korun.