PRIM ORLÍK – legenda české hodinařiny

Zdroj: ELTON hodinářská a.s.

ELTON z Nového Města nad Metují, jediná československá a posléze česká továrna vyrábějící náramkové hodinky PRIM, se několikrát zapsala do dějin jemné mechaniky a přesného strojírenství. 

V polovině padesátých let 20. století zde byly vyrobeny vůbec první československé náramkové hodinky nazvané Spartak. Tím začala tradice hodinářské výroby, která trvá dodnes. Další legendou se v šedesátých letech stal model hodinek PRIM ORLÍK. Jeho historie se začala psát již v roce 1959, kdy Ministerstvo národní obrany zahájilo projekt, jehož součástí byl i výzkum nové výstroje pro průzkumné jednotky ženijního vojska. Řešením dílčího úkolu – vodotěsných hodinek, odolných vůči náhlým změnám teploty, nárazům i otřesům - byl pověřen novoměstský hodinářský závod.

ELTON hodinářská, a.s.

Hodinky musely splňovat na svou dobu poměrně náročná kritéria. Prvních šest prototypů hodinek PRIM ORLÍK bylo podrobeno podnikovým zkouškám již v roce 1963 a vojenské zkoušky proběhly v roce 1964. Dochované historické materiály zaznamenaly některé netypické testovací metody. Například jeden z uživatelů ve svém hodnocení uvádí: „Hodinky byly používány při sportu, basketbalu, volejbalu a hlavně kuželkách, kde s nimi bylo uděláno cca 10.000 hodů. Dále byly zamrznuty v ledu a při rozmrazování vystaveny teplotě varu po dobu 2 až 3 minut, protože se na ně zapomnělo.“ Orlíky musely vydržet i pádové zkoušky z výšky 3 m na betonovou podlahu a po dobu 24hodin byly hodinky vystaveny tlaku 10,5 ATM.

Ověřovací série v počtu 300 kusů byla armádě předána 25. listopadu 1965. Hodinky PRIM ORLÍK se v této podobě nikdy nevyrobily pro žádného jiného zákazníka. Postupem času a způsobem určení se staly velice vyhledávaným sběratelským artefaktem. Pokračovatel novoměstské hodinářské tradice ELTON hodinářská, a.s., člen holdingu Czechoslovak Group, již dříve na Orlíky navázal a vyrobil několik limitovaných sérií.

Aktuálně nejnovější model z Nového Města nad Metují nejvíce reflektuje původní ikonické hodinky. Typický je nejen design pouzdra a číselníku, absence datumovky, ale také subtilnější rozměry a konvexní safírové sklíčko. Hodinky jsou navíc osazeny mechanickým in-house strojkem, vyrobeným – stejně jako v podstatě celé hodinky - přímo v manufaktuře ELTON hodinářská. Stejně jako u původních Orlíků jde tedy o ryze český výrobek, který je důkazem toho, že tradice české hodinářské výroby pokračuje a zákazníci po českých výrobcích s historií a příběhem sahají stále častěji.

ELTON hodinářská, a.s.