Přímá volba starostů nebude, poslanci zamítli návrh Úsvitu

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: CTK

Přímá volba starostů podle návrhu, který předložili poslanci Úsvitu, zavedena nebude. Sněmovna jejich ústavní novelu v souladu s postojem vlády zamítla. Kritici argumentovali zejména tím, že takto zásadní změnu nelze provést stručným doplněním ústavy bez představy o kompetencích přímo voleného starosty.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura předpokládal, že podrobnosti by měl upravit prováděcí zákon, který by připravilo ministerstvo vnitra na základě modelů z okolních zemí, ač původně chtěl zákon připravit ve Sněmovně. Česko je podle Okamury „poslední zemí ve Střední Evropě, kde přímá volba starostů není zavedena“, i když si to podle průzkumů přeje až 86 procent obyvatel.

Poslanci včetně zástupců pravicové opozice ale namítali, že návrh Úsvitu je nedomyšlený a populisticky motivovaný. Shodovali se s vládou na tom, že soustředění většího množství pravomocí do rukou jednotlivce by mohlo mít pro obec horší následky, než je současné kolektivní rozhodování rad a zastupitelstev. Přímo voleného starostu by taky bylo mnohem těžší odvolat z funkce.

Kritici se shodovali na tom, že současný fungující systém vybírání vedení obcí není třeba měnit. Někteří upozornili na možné konflikty mezi přímo volenými starosty a zastupitelstvy, pokud by v nich starostové neměli spřízněnou většinu. Varovali také před tím, že starostou by se mohl stát třeba populární „prodavač sushi“, který by ale s vedením obce neměl žádné zkušenosti.

Osobní byl exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), podle něhož by byl Okamura jako přímo volený primátor hlavního města „s prominutím šašek“.

Pochopení nenalezl poslanec Úsvitu David Kádner, podle něhož by navrhovaná ústavní novela mohla být alespoň „dobrým podvozkem“ pro dopracování ve sněmovních výborech. Poslanci Úsvitu soudí, že přímá volba starosty by vedla ke kvalitnější demokracii a správě věcí veřejných. Současný stav, kdy starostu volí zastupitelstvo, které taky obec spravuje, podle nich podporuje kolektivní neodpovědnost.

Zavedení přímé volby starostů měla v programu bývalá koaliční vláda Petra Nečase (ODS), nakonec od záměru ustoupila. Autoři nynější ústavní novely se v návrhu odvolávají na rozbory, které za Nečasova kabinetu k přímé volbě vznikly.

Ve Sněmovně je ještě návrh poslanců TOP 09 a Starostů, která předpokládá zavedení přímé volby starostů v obcích do 1500 obyvatel a v obcích do 10 tisíc obyvatel v případě, že by v nich z rozhodnutí zastupitelů nevznikla rada. Přímo voleného starostu by obyvatelé mohli podle normy odvolat v místním referendu, zastupitelé by takovou pravomoc neměli. Koaliční vláda se i k této předloze postavila záporně.