Primátorem Českých Budějovic se opět stal Jiří Svoboda

František Konečný (vlevo), Jiří Svoboda (vpravo)

František Konečný (vlevo), Jiří Svoboda (vpravo) Zdroj: ctk

Primátorem Českých Budějovic se stal Jiří Svoboda (ANO). Z této funkce byl odvolán v červnu, když se rozpadla koalice ANO, hnutí Občané pro Budějovice (OPB), KDU-ČSL, TOP 09. Odvolání tehdy iniciovala opoziční ČSSD. Nyní vládnoucí uskupení tvoří ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS a má v zastupitelstvu 23 mandátů z 45. Pro primátora se v tajném hlasování vyslovilo 26 zastupitelů. Od června do dneška České Budějovice vedl místo Svobody prozatímní primátor Petr Holický (ANO).

Znovuzvolení Svobody předcházela vleklá diskuse zastupitelů. Začala hned na začátku schůze, kdy došlo na návrh změny programu. Pokračovala i v momentě, kdy zastupitelé rozhodovali o odvolání zbývajících náměstků primátora, kteří zůstali ve funkcích po červnovém pádu vedení města. Diskuse se týkala i procedury, jakým způsobem náměstky z funkce odvolají. Zda půjde o tajné, nebo veřejné hlasování.

„Pro voliče vidím v mém zvolení vzkaz v tom, že jsme nerezignovali na naši snahu změnit ve městě to, co se nám nelíbilo. Pro mě osobně to znamená pokračování v práci, kterou jsem započal,“ řekl Jiří Svoboda.

Dodal, že po červnovém rozpadu se zdálo, že najít řešení zabere dlouhou dobu. Časem však Svoboda začal věřit, že se podaří sestavit funkční koalici. V její stabilitu věří i v situaci, kdy má aliance v zastupitelstvu nejtěsnější většinu. „Na volbě primátora se to ukázalo. když jsem získal 26 hlasů. Věřím, že tam jsou přesahy i do opozičních stran a že koalice mít podporu bude,“ uvedl Svoboda.

Červnový rozpad

Červnový pád tehdejší koalice způsobila její nejednotnost. Hnutí ANO opustili z různých důvodů tři zastupitelé, jeden zastupitel zase vystoupil z klubu TOP 09. A s opozicí hlasoval i člen KDU-ČSL. Svoboda už dříve uvedl, že politiku vnímá pragmaticky a stejně se staví i k tomu, že najednou získá podporu od lidí, kteří jej před třemi měsíci odvolali.

V opozici po dnešní schůzi skončili zastupitelé KSČM, HOPB, TOP 09 a Nezávislí, jejichž klub tvoří pět stranických odpadlíků, kteří se podíleli na červnovém rozpadu koalice. Jsou mezi nimi zastupitelé zvolení za ANO, TOP 09 a ČSSD.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v 45členném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech.