Primátorem Ostravy je Macura z ANO, město povede s ČSSD a lidovci

Ostravský lídr hnutí ANO Tomáš Macura

Ostravský lídr hnutí ANO Tomáš Macura Zdroj: ctk

Ostrava má svého primátora, stal se jím padesátiletý ekonom a manažer Tomáš Macura z ANO. Ve veřejné volbě ho na ustavujícím zasedání zastupitelstva podpořilo 31 z 54 přítomných zastupitelů. Macura neměl protikandidáta. Ve funkci nahradil někdejšího sociálního demokrata Petra Kajnara, který v čele města stál v předchozích dvou volebních obdobích.

Krajské město nyní po složitých vyjednáváních povede vítězné hnutí ANO spolu s ČSSD a lidovci. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 31 hlasů.

„Přicházím do komunální politiky s cílem něco pro Ostravu udělat a něco v té komunální politice změnit,“ uvedl bezprostředně po volbě Macura. Řekl, že by chtěl politiky v zastupitelstvu sjednocovat, nechce hloubit příkop mezi koalicí a opozicí a věří, že všichni budou pracovat jako jeden tým.

V jedenáctičlenné městské radě podle dohody obsadí ANO pět míst, sociální demokraté čtyři a lidovci dvě. Náměstky za ANO se stali Radim Babinec a Kateřina Šebestová, za ČSSD Lumír Palyza, Kamil Bednář a Ivo Hařovský a za lidovce Zbyněk Pražák. Dalšími členy rady byli zvoleni David Pfleger a Libor Folwarczny z ANO, Libor Grygar (ČSSD) a Ilja Racek (KDU-ČSL).

Hařovský nechce přijít o rentu

Zřejmě největší výhrady mělo opoziční hnutí Ostravak k volbě Hařovského. Lídr Ostravaku Lukáš Semerák poukazoval na to, že působil v dozorčí radě ostravského dopravního podniku, a to v době, z níž se nyní policie zajímá o podezřelé zakázky.

Hařovský bude jako jediný z náměstků působit jako neuvolněný. Zdůvodnil to tím, že kvůli chorobě z povolání pobírá hornickou rentu, a pokud by byl v pozici uvolněného náměstka, tak by o ni s ohledem na výši příjmu přišel. Později po ukončení funkce by mu nemusela být znovu přiznána, což nechtěl riskovat. Při volbě prvního náměstka Palyzy pak jeden z přihlížejících na balkoně zvedl ceduli s nápisem „Správu majetku v Ostravě nám bude řídit mafie?“.

Macura řekl, že bezprostředně po jednání zastupitelstva zasedne poprvé nová rada. „Musíme si rozdělit ty aktuální úkoly, které teď máme, a stanovit si plán zasedání jak rady, tak zastupitelstva. Musíme už se každý rozejít do svých kanceláří a resortů a začít řešit aktuální problémy,“ uvedl Macura. Za nejdůležitější úkol nyní považuje práci na sestavování rozpočtu na příští rok.

Ostravak v opozici

V opozici končí hnutí Ostravak, KSČM a ODS. Koaliční vyjednávání byla v Ostravě složitá. Nejprve to vypadalo, že by mohla Ostravě vládnout koalice hnutí ANO a Ostravak ve spojení s ODS a lidovci, Ostravak se ale nakonec předběžně dohodl na spolupráci s ČSSD a KSČM. Hnutí se ale nepohodlo se sociálními demokraty kvůli povolebnímu uspořádání na radnici v městské části Poruba, a tak se nakonec na spolupráci domluvilo ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

V zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Tomáš Macura (50)
Datum a místo narození 6. května 1964 v Ostravě
Vzdělání Absolvoval Vysokou školou ekonomickou v Praze a následně MBA program v Prague International Business School
Současné povolání Ekonom, manažer a podnikatel v oblasti cestovního ruchu
Kariéra Nejprve pracoval jako ekonom ve Státní bance československé (1986-89), poté jako vedoucí finančního útvaru ve společnosti Moravské chemické závody a. s. Ostrava (1989-98), řadu let pracoval ve farmaceutické společnosti Walmark, nejprve v nižších manažerských funkcích, poté jako finanční ředitel a nakonec jako generální ředitel (2003-07) a spoluakcionář společnosti
Členství v politických stranách Je nestraník, v letošních komunálních volbách byl lídrem ostravské kandidátky hnutí ANO
Rodina Je ženatý, má dvě děti
Ostatní Je aktivním členem několika organizací zabývajících se problematikou chovu domácích zvířat (má psy a kočky), například je předsedou správní rady Nadace na pomoc zvířatům.