Příspěvek na očkování proti rakovině penisu využilo 200 chlapců. Boj s HPV je přitom trendem

očkování

očkování Zdroj: ctk

Volání odborníků po tom, aby proti rakovině způsobené lidskými papilomaviry (odborně HPV) byli kromě dívek běžně očkováni i chlapci, se letos rozhodla vyslyšet Všeobecná zdravotní pojišťovna. Od podzimu spustila mimořádný očkovací program s finanční podporou. Doposud možnost využilo pouze 200 zájemců. Strategii očkování obou pohlaví proti HPV přitom už přijalo mnoho zemí.

VZP chlapcům ve věku 11 až 13 let nabízí příspěvek dva tisíce korun na vakcínu Silgard. „Zájemci o tuto nabídku mají teď ovšem čas už jen poslední měsíc, aby se do programu zapojili – do konce roku si musí vyzvednout voucher a nechat si aplikovat první ze dvou dávek,“ upozorňuje mluvčí VZP oldřich Tichý.

HPV patří mezi nejčastější sexuálně přenášené infekce. U žen způsobuje rakovinu děložního čípku, rakovinu vulvy či vaginy. U mužů pak vyvolává rakovinu penisu a u obou pohlaví rakovinu análního otvoru.

HPV způsobují mimo jiné i zhoubná onemocnění hlavy a krku, nezhoubné nádory kůže a sliznic. Celosvětově je HPV příčinou pěti procent všech onkologických onemocnění. Přitom právě rakovině způsobené viry HPV lze – jako vůbec jediné – úspěšně předcházet očkováním.

Dívky zadarmo ze zákona

Zatímco dívky od 13 do 14 let mají v Česku očkování proti HPV hrazeno ze zákona, chlapců se to doposud netýká. VZP proto přišla s mimořádnou nabídkou pro prvních pět tisíc zájemců mužského pohlaví, kteří jsou starší 11 let a ještě neoslavili 14. narozeniny.

„Vidíme v zahraničí, že čím dál více zemí hodlá očkovat paritně chlapce i dívky,“ vysvětluje místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

„Muži nejsou jen přenašeči infekce, ale téměř v polovině případů i oběti život ohrožujících nebo velmi nepříjemných onemocnění,“ upřesnil, proč považuje očkování chlapců za přínosné.

Žadatelé (rodiče) si musí nejprve na kterékoliv pobočce VZP vyzvednout voucher. Do toho si pak nechají od praktického lékaře pro děti a dorost vystavit potvrzení o aplikaci vakcíny.

Příspěvek jim může být vyplacen po předložení potvrzeného voucheru a dokladů o zaplacení a aplikaci obou dávek vakcíny. Podmínkou pro získání příspěvku v aktuálním mimořádném programu VZP je též členství zájemce v Klubu pevného zdraví.

Prevence se v zahraničí preferuje

Zvýhodněná cena jedné dávky vakcíny Silgard je pro pojištěnce VZP maximálně 2 143 korun. Za obě dávky tedy klient zaplatí 4 286 Kč, a pokud poté požádá o příspěvek, vyjde ho koupě očkovací látky celkem na 2 286 korun.

Virus HPV je sexuálně přenosný, nicméně infekce se může šířit i pouhým kontaktem kůže na kůži či sliznice. Zatímco dívky jsou ohroženější skupinou, muži jsou zase častějšími přenašeči infekce.

Očkování obou pohlaví může proto významně zvýšit úspěšnost prevence šíření viru HPV a tedy i souvisejících onemocnění. Obdobnou strategii již zvolili například v Rakousku, Sasku, Itálii, USA, Kanadě či Austrálii.