Projednání kauzy Rath přerušil kolaps zapisovatelky, křísila ji Pancová

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011. Policie v pondělí Ratha zadržela. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Jsou podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011. Policie v pondělí Ratha zadržela. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Jsou podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Zdroj: ctk-Michal Kamaryt

Projednání kauzy bývalého hejtmana a poslance za ČSSD Davida Ratha obžalovaného z korupce přerušil před Krajským soudem v Praze kolaps zapisovatelky. Pomoc jí ihned poskytli Rath a další obžalovaná, Kateřina Pancová. Oba jsou lékaři. Ženu odvezla záchranná služba.

Zapisovatelka zkolabovala krátce po přestávce, když soud zahájil pokračování projednání kauzy. Jako první si jejích problémů všiml Rath a Pancová, kteří se jí začali věnovat.

„V první fázi jsme viděli, že paní zapisovatelka omdlela, měla oschlé sliznice,“ řekla Pancová při odchodu ze soudní síně. Příčinou kolapsu prý mohl být nedostatek tekutin. V takové situaci může člověku podle lékařky klesnout tlak a omdlí. Zapisovatelka jí prý při ošetření také řekla, že je léčená kvůli krevnímu tlaku i poruše srdečního rytmu.

Žena by podle Pancové měla být nadále v pořádku, již krátce po zásahu se jí prý „vracela zdravá barva a sama říkala, že se cítí lépe.“

Rathovi hrozí až 12letý trest
Žalobce viní v kauze celkem 11 lidí z manipulování zdravotnických a stavebních zakázek ve Středočeském kraji. Vždy měla vyhrát předem domluvená společnost. Tendry údajně vypadaly navenek v pořádku, protože zbylé zúčastněné firmy dělaly domluvené křoví. Rathovi hrozí v kauze nejvyšší, až 12letý trest vězení.

Soudce Robert Pacovský projednání přerušil do příštího týdne na úterý, kdy má podle programu pokračovat výslechem dalších svědků.

Soud exředitelku kladenské nemocnice Pancovou minulý týden propustil po více než 16 měsících z vazby, od té doby přichází sama nebo s advokátem. Za mřížemi stále zůstává Rath a Pancové přítel, exposlanec a někdejší šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott.