Protikorupční policie loni obvinila 379 lidí, méně než předloni

Protikorupční policie při zásahu v  České exportní bance.

Protikorupční policie při zásahu v České exportní bance. Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Protikorupční policie loni obvinila 379 lidí, o 14 méně než v roce 2013. Mezi nejvýznamnější kauzy, u kterých ukončila vyšetřování a předala spis žalobcům, patří třeba případ obrněných vozidel Pandur, kde figuruje Marek Dalík, nebo kauzu investiční společnosti Key Investments. Celkem loni detektivové navrhli obžalovat 235 lidí, předloni to bylo o 18 víc.

O výsledcích informoval šéf protikorupční policie Jaroslav Vild a jeho náměstek Petr Lysák. Protikorupční policie loni zabavila zločincům majetek a peníze v hodnotě přes 3,5 miliardy korun.

Hodnota zabaveného majetku klesla proti roku 2013 o zhruba 1,9 miliardy korun. Podle Vilda se to projevilo hlavně kvůli jedné předloňské kauze, při které se podařilo zabavit majetek za 2,6 miliardy korun. „To je případ, který přichází jednou za období,“ uvedl Vild.

Protikorupční policie prověřuje a vyšetřuje vedle korupce také hospodářskou a finanční trestnou činnost. Zabývá se daňovou a hospodářskou kriminalitou se škodami přes 150 milionů korun, kriminalitou politiků, soudců či státních zástupců, praním špinavých peněz či čerpáním evropských dotací.