Protiruské sankce české firmy o miliardy nepřipraví

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole Zdroj: Michael Tomes, E15

České firmy kvůli evropským sankcím proti Rusku o miliardy korun nepřijdou. Podle předběžných výsledků průzkumu Hospodářské komory ČR počítají exportéři v příštích dvanácti měsících se ztrátami zakázek v celkové hodnotě desítek až stovek milionů korun.

„První výsledky našeho průzkumu odrážejí skutečnost, že sankce se nevztahují na již probíhající kontrakty z roku 2013. Naši exportéři v průzkumu rovněž potvrdili, že případné ztráty budou známy až v roce 2015,“ komentuje průzkum prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Členové komory naznačují, že v ohrožení jsou kvůli sankcím desítky kontraktů, na nichž je závislých několik set pracovních míst.

Z průzkumu také vyplývá, že se zhoršuje platební morálka ruských partnerů. Podnikatelé také deklarují snahu o úpravu výrobního, či obchodního programu a potvrzují snahu hledat nová alternativní odbytiště pro své výrobky.

Pomoc: mise, výstavy, kompenzace

Jako formu pomoci exportéři nejčastěji uvádějí doprovodné podnikatelské mise do nových teritorií, podporu účasti na zahraničních výstavách a veletrzích, případně finanční kompenzace od Evropské unie.

České firmy by v rámci stávajícího režimu rovněž uvítaly větší míru vstřícnosti v rámci procesu udělování víz. Zmírnění vízové politiky vůči ruskojazyčným teritoriím je i ze strany Hospodářské komory ČR vyhodnoceno jako stěžejní a vítané opatření s cílem podpory cestovního ruchu a investic.

Komora chce rozšířit teritoriální kvóty

V souvislosti se zmírněním dopadů sankčních opatření komora vyzývá k rozšíření teritoriálních kvót Exportní garanční a pojišťovací společností a Českou exportní bankou s cílem převést nevyčerpané kvóty pro Ruskou federaci směrem k alternativním exportním teritoriím. Pružněji by mělo fungovat také pojišťování českých vývozů na Ukrajinu.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes po poradě s velvyslanci prohlásil, že Česko nemá zájem na uvalování dalších ekonomických sankcí mezi EU a Ruskem. Vzhledem k těm stávajícím ale Česko musí hledat nová teritoria pro export, která nahradí ruský trh.

Ministerstvo zahraničí už připravilo pracovní verzi mapy oborových příležitostí se zeměmi, kam by české firmy mohly obchodně expandovat. K této mapě se nyní mají vyjádřit ministerstvo průmyslu a obchodu a HK ČR. „Budeme aktivně vyhledávat příležitosti a nabízet je podnikatelům a obchodníkům,“ prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Čtěte také:

Postoj německé diplomacie k Ukrajině se mění. Kyjev spíše uklidňuje

Putinova odveta: zakázal dovoz potravin ze zemí, které přijaly sankce

Srbsko rebeluje. Nezavede sankce, ani neomezí vývoz do Ruska

Sankce EU vůči Rusku sníží růst HDP Polska