Průmysl v červenci zrychlil skoro o desetinu, ekonomové čekají další růst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Růst českého průmyslu v červenci zrychlil meziročně na 8,6 procenta z červnových 8,1 procenta, nejvíc k tomu opět přispěla výroba automobilů. Ještě výrazněji stoupla hodnota nových zakázek, také v tomto případě k tomu nejvíc přispěli výrobci motorových vozidel.

Analytici očekávali, že růst bude o více než procento slabší. „Jedná se pozitivní překvapení, které potvrzuje, že se českému průmyslu dařilo dobře i na začátku třetího čtvrtletí,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Čekáme, že expanze průmyslu bude pokračovat, ale jak naznačují předstihové indikátory a vývoj evropské ekonomiky, tato expanze pravděpodobně ve druhé polovině roku zpomalí,“ dodal.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů meziročně vzrostla o 46,6 procenta. Český statistický úřad ale upozornil, že výsledky za prázdninové měsíce mohou být ovlivněny přesuny celozávodních dovolených mezi červencem a srpnem. „Informace o některých významných podnicích potvrzují, že tento jev nastal i v letošním roce,“ uvedl ČSÚ. Ovlivňuje to meziroční srovnání zejména právě v produkci aut.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla tuzemská průmyslová produkce po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,7 procenta. Meziroční růst o 8,6 procenta je vyjádřený v reálných číslech, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů činí růst šest procent. Letošní červenec měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den víc.

Průmyslová výroba v mezinárodním srovnáníPrůmyslová výroba v mezinárodním srovnáníPrůmyslová výroba v mezinárodním srovnání | CSU

K červencovému meziročnímu růstu nových zakázek o 17,6 procenta přispěly jak zakázky ze zahraničí, které se zvýšily o 14 procent, tak tuzemské nové zakázky, které byly vyšší o 24,7 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 14,8 procenta.