Průmysl v listopadu zpomalil. Analytici přesto nepropadají chmurám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Průmyslová výroba, která se významně podílí na růstu české ekonomiky, v listopadu meziročně klesla o 0,4 procenta. Šlo o druhý pokles za loňský rok, naposledy se snížila v srpnu v době dovolených v automobilkách. Ještě v říjnu produkce stoupla o 3,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

K poklesu průmyslové produkce tak nejvíce přispěla výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Výroba tohoto odvětví v listopadu klesla o 6,3 procenta a k celkovému poklesu produkce přispěla 0,9 procentního bodu. Shodně (o 6,3 procenta) ovšem klesla i výroba strojů a zařízení.

Výroba aut, která tradičně táhne celý průmysl, v listopadu klesla o 1,6 procenta. Ještě v říjnu vykázala téměř desetiprocentní růst. V listopadu se ale dařilo výrobě počítačů a elektroniky, která vzrostla o 25,9 procenta. Růst vykázala také výroba elektrických zařízení a výroba základních kovů.

Loňský listopad byl ovšem o dva pracovní dny kratší než předloňský. „Nenechme se zmást! Po zohlednění chybějících dnů a vysoké srovnávací základny z loňského roku je prosincový výsledek dobrou zprávou,“ reagovala na zprávu hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Po sezónním očistění průmysl přidal 4,7 procenta, dodala.

Růst průmyslové výroby

Raiffeisenbank předpovídá, že růst průmyslové výroby za letošní rok bude o něco slabší než v roce 2014. „V roce 2015 počítáme s dynamikou průmyslu okolo čtyř procent proti necelým pěti procentům v roce 2014,“ dodala Horská s tím, že předběžné údaje z německé ekonomiky naznačují zpomalení růstu.

Důvod k optimismu dává také růst objemu nových zakázek o 2,6 procenta. „“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Z tohoto důvodu zůstáváme lehce optimističtí. Samozřejmě nelze zcela zapomenout na rizika v podobě propadající poptávky na východě, která se mohou dotknout strojírenství a také výroby automobilů,“ dodal.

Čtete také: