Průmysl získal nové zakázky, stavebnictví zpomalilo pád

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český průmysl v dubnu nepřekvapil. Průmyslová výroba meziročně rostla o 0,5 procenta, ve srovnání s březnem klesla o 0,7 procenta. Dlouhodobě slabé stavebnictví zpomalilo svůj propad o více než polovinu, stavebníci dokončili více nových bytů a zahájili více staveb, uvedl Český statistický úřad.

K meziročnímu růstu průmyslu přispěla výroba nápojů, která stoupla o tři procenta. Tržby průmyslu stouply o 3,5 procenta. Průmysl naopak sráželo těžařství. „To ale nikdy jeho tahounem nebude,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pokračoval i dlouhodobý propad slévárenství, které kleslo o 7,3 procenta, nejvíce od listopadu 2011.

Nadějně se vyvíjejí nové zakázky, jejichž hodnota v dubnu stoupla o 5,8 procenta. Poptávku táhne hlavně zahraničí, ta domácí se zvýšila jen o půl procenta. Nejvíce nových zakázek pochází od výrobců automobilů a jejich dodavatelů. „Automobilovému průmyslu se tak po horším startu do letošního roku přece jen svítá naděje na návrat do černých čísel,“ myslí si analytik ČSOB Petr Dufek.

Automobilová výroba v dubnu stoupla o 1,1 procenta a podle analytika Home Credit Michala Kozuba také významně přispěla k růstu průmyslu. „Nemalou měrou se na tom podílel start výroby Octavie ve verzi kombi, která začala na počátku dubna,“ vysvětlil Kozub.

Průmysl meziročně roste poprvé po pěti měsících propadu. Podle ekonomů sice nejde o zásadní zvrat, protože dubnový výsledek byl ovlivněn jedním pracovním dnem navíc. „Přesto je číslo nepřehlédnutelným signálem,“ dodal Sobíšek.

Stavební výroba meziročně klesla o 11,4 procenta, zatímco ještě v březnu klesala o 22,3 procenta. Dostavěno bylo o 27,7 procenta nových bytů více, skoro o pětinu také stoupl počet zahájených staveb. Úřady navíc vydaly o 14,8 procenta více stavebních povolení.

Analytici ovšem upozorňují na to, že loňský duben byl mimořádně slabý, pozitivní dojem z meziročního srovnání je tedy klamný. Počet zaměstnanců v odvětví meziročně klesl o 8,2 procenta. Podle Dufka jsou letošní nadějí pro stavebnictví právě končící povodně, díky nimž stoupne poptávka při nápravě skod.

Průmyslová výrobaPrůmyslová výroba | CSU