Průmyslová výroba v únoru zrychlila pád, zlepšení se nečeká

Výroba pneumatik Goodyaer

Výroba pneumatik Goodyaer Zdroj: Goodyear

Pokles průmyslové výroby se v únoru oproti prvnímu měsíci letošního roku ještě zrychlil. Zatímco lednový pokles činil 4,4 procenta, v únoru to bylo již 5,7 procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Oproti lednu po očištění od sezónních vlivů byla průmyslová výroba v únoru vyšší o 1,6 procenta. Únor měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 10,2 procenta.

„Bohužel náznaky obratu k lepšímu se stále neobjevují. Objem nových zakázek nadále klesá a indikátor důvěry ČSÚ, stejně jako index nákupních manažerů, zůstává v teritoriu recese,“ konstatoval analytik Patria Finance David Marek. „Celkové průmyslové statistiky tíží především to, že se nedaří třem klíčovým odvětvím: produkce automobilového průmyslu meziročně klesla o 10,4 procenta, hutě hlásí propad výroby kovů o 12,2 procenta, výroba elektroniky a výpočetní techniky se snížila dokonce o 15,7 procenta,“ konstatoval.

Slabá kondice domácí ekonomiky se podle Marka projevuje ve spotřebě elektřiny. Ta se podle dat ERÚ v únoru meziročně snížila o 9,8 procenta, s čímž koresponduje v průmyslových statistikách pokles výroba a rozvodu elektřiny, plynu a vody o 9,7 procenta.

Pokles produkce a tržeb nutí firmy k úsporným opatřením. Zaměstnanost kvůli tomu meziročně klesla o 1,4 procenta, průměrná mzda klesla o 0,1 procenta, reálně dokonce o 1,9 procenta. „Z těchto dat lze mimo jiné usuzovat na pokračující slabost spotřebitelské poptávky,“ obává se Marek, podle něhož nejsou nijak optimistické ani vyhlídky do dalších měsíců.

Průmyslová produkce - meziroční změnyPrůmyslová produkce - meziroční změny | CSU

K meziročnímu snížení průmyslové výroby nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a přívěsů a návěsů, která propadla o 10,4 procenta. Rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu klesl o 9,7 procenta. O více než pětinu naopak meziročně stoupla produkce ostatních dopravních prostředků a zařízení. Významněji také stoupl zpracovatelský průmysl, zejména zpracování dřeva.

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce | CSU

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 6,1 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 2,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 9,3 procenta.