Průzkum: Ekonomika poroste do roku 2019 o 2,5 procenta ročně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká ekonomika v následujících letech poroste tempem kolem 2,5 procenta ročně. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 20 tuzemských odborných institucí. Letos i příští rok by podle materiálu měl být růst ekonomiky tažen domácí poptávkou.

V letošním roce by měl podle průzkumu hrubý domácí produkt stoupnout o 2,5 procenta, příští rok zrychlit na 2,7 procenta a v roce 2018 zpomalit zpět na 2,5 procenta.

Samotné ministerstvo financí čeká letos růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Česká národní banka podle únorové prognózy čeká letos růst HDP o 2,7 procenta a příští rok o tři procenta.

„Základní tendence vývoje v letech 2016-2019, s nimiž MF počítá v aktuální makroekonomické predikci, jsou s prognózami ostatních institucí konzistentní,“ uvedl úřad v materiálu.

Cz GDP Growth Rate

Průměrná inflace by podle souhrnných odhadů neměla do roku 2019 překročit dvě procenta. Letos by měla být 0,7 procenta a postupně vzrůst na 1,9 procenta v roce 2019.

Průzkum prognóz pořádá MF od roku 1996, a to dvakrát ročně. Cílem je získat představu o názorech odborné ekonomické veřejnosti na předpokládaný vývoj ekonomiky. Výsledky vycházejí z předpovědí ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva práce a sociálních věcí, České národní banky, společnosti Akcenta, Bankovního institutu vysoké školy, společnosti Cyrrus, České spořitelny, ČSOB, Deloitte, Generali Investments CEE, Hospodářské komory ČR, Institutu ekonomických studií FSV UK, ING Bank, Komerční banky, Raiffeisenbank, Svazu českých a moravských výrobních družstev, Svazu průmyslu a dopravy ČR, UniCredit Bank a Vysoké školy ekonomické. K nim byla přiřazena prognóza Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu.