První přeběhlík? Poslanec zvolený za TOP 09 zvažuje vstup do klubu ANO

Karel Tureček

Karel Tureček Zdroj: TOP09

Poslanec Karel Tureček, zvolený za TOP 09, uvažuje o vstupu do poslaneckého klubu hnutí ANO. Klub hnutí by díky tomu posílil na 48 poslanců, vládní koalice by pak pojistila svou většinu ve Sněmovně a nově by měla 112 z 200 poslanců. Šlo by o první takový přestup v tomto volebním období. O svých úvahách Tureček informoval novináře na Hradě, kde spolu se šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem jedná s prezidentem Milošem Zemanem o zemědělství.

Tureček, který je místopředsedou zemědělského výboru a působí i ve výboru pro životní prostředí, z TOP 09 odešel už loni v červnu. V minulém týdnu ho pak klub TOP 09 a Starostů vyloučil ze svých řad. Přechod Turečka do tábora vládního hnutí ANO by byl o to pikantnější, že předseda TOP 09 Miroslav Kalousek patří k nejostřejším kritikům šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše.

Tureček své úvahy zdůvodnil tím, že TOP 09 se podle něj začala vzdalovat od zemědělství a rezignovala na rozvoj venkova. Poslanecký klub ANO bude podle Faltýnka o věci jednat příští týden.

Muž politických řpechodů

Tureček už v minulosti měnil i stranický dres. Začínal totiž v 90. letech jako lidovec a v roce 2009 přešel do TOP 09. Jeho nynější příklon k hnutí ANO se dá vysledovat i z jeho hlasování ve Sněmovně v poslední době. Při rozhodování o elektronické evidenci tržeb Tureček na rozdíl od ostatních poslanců klubu TOP 09 a Starostů neopustil jednací sál a při hlasování se zdržel. Nedávno hlasoval proti návrhu TOP 09, podle kterého by se firmy z Babišovy skupiny Agrofert nemohly ucházet o veřejné zakázky.

Tureček vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté pracoval v rybářství a v polovině 90. let zamířil na ministerstvo zemědělství, které tehdy spravovali lidovci. Na ministerstvu zemědělství i na ministerstvu průmyslu působil také jako náměstek. O poslanecký mandát se ucházel už v roce 2010 v Jihočeském kraji, preferenční hlasy jej ale poslaly mezi náhradníky.

Podle údajů ze sněmovních stránek Tureček hlasoval v 59 procentech všech hlasování, omluven byl zhruba ve čtvrtině hlasování. Na schůzi Sněmovny promluvil jen dvakrát, poprvé v březnu 2014 a podruhé v říjnu 2015.