První průzkum po kauze Rath: ČSSD ztrácí preference

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Sociální demokraté po kauze poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ztrácejí volební preference. Po vypuknutí aféry v polovině května klesly na 23,3 procenta z dubnových 26,1 procenta. Naopak pravicovým stranám preference mírně vzrostly, plyne z dnes zveřejněného průzkumu agentury STEM.

„Kolem poloviny května zaznamenaly preference výrazné změny. Aféra Rath stáhla preference ČSSD, na úkor sociálních demokratů získaly ostatní strany. Pokles u ČSSD je hlubší mezi odhodlanými voliči – proti minulému měsíci strana ztratila 11 mandátů,“ shrnuje výsledky STEM.

Do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu dostalo pět stran, přičemž KDU-ČSL by těsně překročila práh volitelnosti. Statistická chyba se totiž pohybuje kolem dvou procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem tří procentních bodů.

Jak by dopadly volby v květnu:

stranické preference - procenta hlasůvolební model - počet mandátů
ČSSD23,381
ODS14,148
KSČM13,142
TOP 097,723
KDU - ČSL3,76

Zdroj: STEM

V žebříčku preferencí by druhá skončila ODS, která si od dubna polepšila o 2,2 bodu na 14,1 procenta. Následovali by komunisté s 13,1 procenta. Za měsíc si tak pohoršili o devět desetin bodu. Ten si naopak připsala TOP 09, která by nyní získala 7,7 stranických preferencí. KDU-ČSL skončila se ziskem 3,7 procenta.

Při přepočtu na mandáty by ČSSD měla ve sněmovně 81 křesel a komunisté 42. ODS by disponovala 48 mandáty, TOP 09 23 a lidovci šesti.

stranické preference STEMstranické preference STEM|STEM

Průzkum zaznamenává nejen odpovědi rozhodnutých voličů, ale také lidí, kteří neví, koho volit nebo by nevolili žádnou ze stran v nabídce.

„Přeložit tato čísla do modelového volebního výsledku není jednoduché, neboť lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace voličů bude podobná jako v minulých volbách nebo se změní, nebo zda se do volebního výsledku budou promítat emoce na poslední chvíli,“ upozorňuje STEM. Volební model, který agentura vytvořila, tak zanedbává nerozhodnuté občany a ty, kteří nejsou ochotni uvést žádné preference.

O voličských preferencích čtěte více:

Voleb by se nyní podle průzkumu zúčastnilo 53 procent občanů a pětina nikoliv. Sedmadvacet procent lidí není ještě rozhodnuto. STEM provedl průzkum ve dnech 12. až 21. května a na otázky v něm odpověděla necelá tisícovka lidí.