Půjčky firmám mají větší smysl než dotace, myslí si Kuba

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Podpora firmám z evropských fondů by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby měla mít spíše formu dlouhodobých půjček než přímých dotací. Pro firmy by to bylo více motivační a dotační prostředky by se mohly využít i vícekrát, řekl dnes ministr na setkání s podnikateli v Chebu.

Dotace určené pro firmy jsou podle něj svým způsobem destrukční. „Já osobně jsem zastáncem toho, abychom v příštím programovacím období více využívali půjčky, klidně dlouhodobé úvěry, ale nedotovali. Podnikání se podle mého nemá dotovat,“ řekl Kuba.

Podle něj existuje řada projektů, například vědeckotechnických parků, které získaly dotace a přesto nefungují. „Pro mě je mnohem logičtější, že pokud máte projekt, u kterého jste si vědomi, že ho umíte kapitalizovat, tak my vám půjčíme klidně na deset let, klidně na 15 let, klidně na procento. Ale neste tu odpovědnost, že se to bude kapitalizovat,“ uvedl ministr.

Jak řekl, při dotacích ve výši 85 procent vznikají často projekty, které nepřežijí. „Ale ono je to vlastně jedno, protože to stálo jen 15 procent,“ poznamenal.

Podle Kuby by se tak i peníze na podporu podnikání mohly i vícekrát otočit. „To považuji za velmi efektivní a já to budu prosazovat,“ dodal ministr, podle kterého by podpora podnikání měla mít v prioritách pro příští programové období významné postavení.