Rakušan: Babiš mě chce dostat z ministerského postu, odstoupit nehodlám

Video placeholde

Korupční kauzu na pražském magistrátu chce opozice využít k mému odstranění z ministerstvé funkce, říká předseda STAN a šéf rezortu vnitra Vít Rakušan. „Mají strach z toho, že v téhle chvíli, ani na žádné budoucí kauzy, ať se budou týkat kohokoliv, žádné politické tlaky fungovat nebudou,“ tvrdí. Poslechněte si celý pořad Prostor X.

„Oddělme dvě věci: je tady kriminální kauza, která se musí vyšetřit, padni, komu padni. Byli s ní spojeni i naši politici, kteří vyvodili politickou odpovědnost,“ říká Vít Rakušan a přiznává, že počínání předsedy pražské organizace Petra Hlubučka obviněného z korupce a účasti na organizované zločinecké skupině je pro něj obrovským zklamáním.

Coby předseda Starostů a nezávislých za něj cítí politickou odpovědnost a na celostátním sněmu se svým kolegům bude zodpovídat z toho, co věděl a nevěděl. S tím je ostatně konfrontován už teď na každém krajském zasedání. „Pokud jsem něco vnitřně podcenil v rámci hnutí STAN, tak to není věc, která by měla souvislost s tím, jestli mohu, nebo nemohu být na ministerstvu vnitra,“ odmítá jakékoli selhání na vládní úrovni, které mu podsouvá opozice.

„Teď se hraje hra už mimo kontext té kauzy, hraje se hra o ministra vnitra,“ upozorňuje Rakušan s tím, že právě spojení obou jeho rolí využívají jeho političtí soupeři k oslabení jeho i celé vlády. „Andrej Babiš dlouhodobě říká: ‚Rakušan na vnitru je nepříjemnost!' Teď má nějakou dobrou záminku a já mu tu radost neudělám. Já prostě nejsem spojen s touto kauzou žádným způsobem a já skutečně nemám důvod odstupovat z téhle pozice,“ má jasno.

Pořad Prostor X vychází na Reflex.cz >>>