Rath: Asi mi nebudete věřit, ale v krabici mělo být víno

David Rath

David Rath Zdroj: e15

David Rath přišel s nečekaným vysvětlením, kde se vzalo sedm milionů korun v krabici, se kterou byl policií zadržen v pondělí večer. O penězích totiž prý vůbec nevěděl a domníval se, že v krabici je víno.

„Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizarní historka zní neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je,“ uvedl v prohlášení Rath. Celou kauzu považuje za „dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika“. Přesto hodlá na své funkce rezignovat, uvedl dále v prohlášení s tím, že mu jde mi v této chvíli pouze o odhaleni pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí.

Rath byl obviněn z přijetí úplatku. Dnes rozhodne soud o uvalení vazby. Kriminalisté Ratha dopadli těsně po činu, u sebe měl sedm milionů korun. Ty považuje státní zástupkyně za úplatek.

Do pozdního úterního večera policie prohledávala Rathův dům, kam ho odpoledne přivezla. Vyšetřovatelé si vyžádali i příruční počítačku peněz. Po desáté hodině večer Ratha policisté z jeho domu odvezli. Naložili také několik pytlů a krabic pravděpodobně se zabavenými věcmi.

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová v úterý večer navrhla vzít Ratha do vazby. Ve středu o tom v Praze rozhodne okresní soudce z Ústí nad Labem. Spolu s poslancem začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Obvinili je z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Sociálnědemokratičtí poslanci budou podle vyjádření šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který ve sněmovně vede imunitní a mandátový výbor, hlasovat pro Rathovo stíhání. Sobotka také chce, aby Rath pozastavil i své členství v ČSSD.

Podle serveru Lidovky.cz jsou předmětem zájmu detektivů tendry ve středočeských nemocnicích; skupina ale údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku. Ministerstvo financí kvůli Rathovu zadržení pozastavilo certifikaci výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. Bradáčová však naznačila, že se kauza týká i severních Čech.

Protikorupční policie se kauzou zabývala od loňského roku. Na pondělní a dnešní akci se podílela stovka policistů.