Rath chce dalšího advokáta, mluví se o Samkové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Obviněný poslanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath si přibere na svou obhajobu druhého advokáta. Dosavadní kroky současného obhájce Adama Černého, jehož specializací je insolvenční a obchodní právo, totiž nejsou dostatečně účinné, řekl zmocněnec Rathovy manželky, právník František Šejnost. Jednou z oslovených je advokátka Klára Samková, o přijetí obhajoby jedná.

„On (Rath) s tím druhým obhájcem včera (v neděli) předběžně vyslovil souhlas a dnes se budou podepisovat smlouvy,“ uvedl právník. Podle něho by měl advokát Ratha navštívit ve čtvrtek ve vazební věznici v Litoměřicích.

Podle Šejnosta bylo například podání ústavní stížnosti naprosto nesmyslné, protože zatím nebylo rozhodnuto o řádných opravných prostředcích - stížnosti proti vazbě a stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání, které již Černý podal. „Je to škoda, bylo to předčasné,“ poznamenal právník.

„Mě to trochu mrzí, že pan doktor Černý pana doktora Ratha nekoriguje. Anebo jestli to dělá sám, to snad ne,“ podotkl Šejnost. Proto se s Rathovou manželkou Evou rozhodli, že posílí obhajobu o advokáta, který se trestním právem zabývá. Na stránkách České advokátní komory má třiatřicetiletý Černý jako zaměření uvedeno insolvenční právo a obchodní právo.

Advokátka Klára Samková, která v současnosti také obhajuje pětici obviněných z mačetového útoku v Novém Boru, potvrdila, že byla mezi oslovenými a že se vedou jednání. „Vidím to v řádu dnů. Pokud bych se měla pustit do jeho obhajování, musela bych se s ním nejdřív setkat a domluvit pravidla hry,“ uvedla.

Sám Šejnost se Rathovy obhajoby ujmout nemůže, protože má pozastavenou advokátní činnost. Policie Šejnosta obvinila ze znásilnění a sexuálního nátlaku.

Kroky současného Rathova advokáta Černého udivily i některé odborníky. „Obávám se, že pan poslanec si zvolil obhájce, ke kterému má největší důvěru. Největší důvěra ale ještě neznamená, že by to byl specialista na trestní věci… Myslím, že ta taktika nebyla zvolena dobře… V tomto stadiu trestního řízení by bylo lepší, kdyby obviněný mlčel a nechal si vysvětlit, jaké důkazy svědčí proti němu,“ řekl v České televizi vedoucí katedry trestního práva PF UK Jiří Jelínek.

Bývalého hejtmana Středočeského kraje Ratha protikorupční policie viní z přijetí sedmilionového úplatku. Hrozí mu až dvanáctileté vězení. Kriminalisté v případu stíhají také čtyři muže a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku.