Rath dostane šest a více let, odhadují bookmakeři

Exhejtman David Rath u soudu

Exhejtman David Rath u soudu Zdroj: ctk

Ani nadprůměrné řečnické schopnosti, dvanáctihodinová závěrečná řeč a schopnost vymýšlet nejrůznější obstrukce vůči soudnímu jednání zřejmě podle bookmakerů sázkové kanceláře Fortuna nezachrání bývalého hejtmana a ministra Davida Ratha od vězeňských tepláků. Rozsudek v úplatkářské aféře v případě Ratha padne ve čtvrtek. Bookmakeři za nejpravděpodobnější považují nepodmíněný trest odnětí svobody mezi šesti až devíti lety. Devět roků ve vězení je také trest požadovaný státním zástupcem.

„Otázka, zda Rath bude či nebude odsouzen, není na pořadu dne. Spíše se hraje o to, kolik dostane. Rozhodne, zda soud Ratha identifikuje jako hlavu gangu nebo jako někoho, kdo za všimné celý systém toleroval,“ uvedl hlavní bookmaker Fortuny Ondřej Vích. „V případě Kotta a Pancové se soud vyneseným trestem přiblížil spodní hranici požadované státním zástupcem. Podobné to myslím bude i tentokrát, trest se bude pohybovat kolem osmi let,“ dodal. Petr Kott a Kateřina Kottová (dříve Pancová) dostali od soudu ve stejné kauze zatím nepravomocný trest sedmi a půl let ve vězení.

Rath, kurzy, trest, FortunaRath, kurzy, trest, Fortuna | E15

Na to, že Rath bude odsouzen na šest a více let, tak bookmakeři Fortuny vypsali minimální kurz 1:1,1. Na možnost trestu ve výši sedm let a více je kurz jen o desetinu bodu vyšší. Při odsouzení na osm let a více by sázející získal 1,4násobek vsazené částky, u trestu na devět let a více by to byl 2,2násobek. Naopak nejvyšší kurzy vyjadřující nejmenší pravděpodobnost je vypsán u trestu pod šest let (1:8) a v případě odsouzení na 12 let a více či osvobození – v obou případech by sázející bral desetinásobek sázky.

Sázkový speciál Fortuny věnovaný Davidu Rathovi ale zřejmě ani dva a půl roku od jeho zadržení s krabicí s penězi nekončí. Důvodem podle Vícha je, že proti rozsudku, ať už bude jakýkoliv, padne odvolání. „Čtvrteční rozhodnutí soudu tak jistě nebude poslední příležitostí k přípravě sázky, kterou nám bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman nabízí. Více sázek už věnujeme snad jenom Jágrovi,“ dodal.