Rath loni dostal honorář 700 tisíc, Pekárek mzdu od své firmy

Poslanec a bývalý hejtman David Rath odchází z jednací síně středočeského krajského soudu, který 30. dubna v Praze v neveřejném zasedání rozhodoval, zda jej propustí z vazby.

Poslanec a bývalý hejtman David Rath odchází z jednací síně středočeského krajského soudu, který 30. dubna v Praze v neveřejném zasedání rozhodoval, zda jej propustí z vazby. Zdroj: ctk

Stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath, který je od loňského května ve vazbě, loni dostal mimo jiné autorský honorář 700 tisíc korun. Od Středočeského kraje dostal odměnu přes 484 tisíc korun. Poslanec Roman Pekárek, který je ve vězení, získal od nástupu do poslanecké funkce loni v listopadu do konce roku jako jediný vedlejší příjem mzdu od firmy, kterou spoluvlastní.

Vyplývá to z jejich prohlášení o příjmech a majetku, která předložili Sněmovně. Rath loni získal také 150 080 korun z pronájmu. Uvedl, že působil jako lékař v pražské firmě Polymedica Chodov a jako společník ve firmě 4R, kde jsou dalšími společníky mimo jiné jeho otec Ratmír a jeho bratr Michal.

Pekárek loni působil jako společník, jednatel a současně obchodní ředitel společnosti Decibel production; pozici společníka a jednatele zastával i ve firmě Decibel reproduction. Od nástupu do funkce poslance do konce loňského roku od firmy Decibel production získal na mzdě 17 477 korun. Jiné příjmy v daném období nezískal, neměl ani žádný úvěr nebo hypotéku.

Pekárek nastoupil do Sněmovny loni 9. listopadu jako jeden z náhradníků za tři středočeské poslance ODS, kteří složili svůj mandát. Šlo o Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, kteří jsou nyní ve vazbě kvůli údajné korupci. Pekárek je ve vězení od letošního února, kde si odpykává pětiletý trest za korupci.

Rath je obžalovaný také z korupce. Státní zástupce ho viní z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Policie zadržela Ratha loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun.

Rath popřel, že by převzal úplatek. Podle obžaloby si vzal úplatky celkem v hodnotě 16 milionů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice.