Rath má právo účastnit se schůze, která o něm bude jednat

David Rath

David Rath Zdroj: E15

Vazebně stíhaný poslanec a někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath má právo být přítomen na schůzi sněmovny o jeho vydání ke stíhání. Stejně tak má právo být přítomen na jednání mandátového a imunitního výboru sněmovny a hájit se před ním. Neměl by se ale účastnit jiných jednání a hlasování sněmovny. Takové je stanovisko Okresního soudu v Ústí nad Labem, který má kauzu na starosti. Oficiální žádost od obviněného poslance soud zatím neobdržel.

„Jakým způsobem bude toto právo fakticky realizováno, je otázkou spíše technickou (zda na půdě Sněmovny, případně na jiném vhodném místě, či videokonferencí atp.),“ uvedl mluvčí. Podle něho by pak samotné provedení měla zajistit vězeňská služba ve spolupráci s policií a státním zastupitelstvím.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dnes řekla, že by případné Rathovo vystoupení před Poslaneckou sněmovnou považovala za ohrožení vyšetřování jeho kauzy. Pro ČTK se vyjádřila ještě předtím, než se objevila informace se stanoviskem ústeckého soudu. Sněmovna by podle ní zejména nemohla zaručit veškerá potřebná bezpečnostní zařízení, která platí ve vazební věznici. „My nejsme věznice. A nikdy nenechám ze sněmovny věznici udělat, abychom dokázali nastolit takovýto režim,“ prohlásila.

Předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že stanovisko soudu potvrzuje předpoklad, ze kterého vycházel, když trval na pozvání Ratha na jednání výboru. Výbor je nyní podle něj v kontaktu se státním zastupitelství a nyní organizuje „praktickou část celé věci“.

Ke kauze Rath čtěte:

Rath se přirovnává k Tymošenkové. Stal jsem se obětí léčky, říká

Hostivice dostala od kraje vedeného Rathem dotace 75 milionů korun

Všechen byznys, který se kdy točil kolem Davida Ratha

Výbor se sejde v úterý a podle Sobotky také definitivně rozhodne, kde se uskuteční slyšení Ratha - na půdě výboru, zda ve sněmovně, nebo někde jinde. Případné místo setkání se podle něho teprve dohodne mezi výborem a státním zastupitelstvím. Sobotka by chtěl, aby se toto jednání s Rathem uskutečnilo ještě tentýž den, tedy ještě v úterý.

„Já osobně bych byl rád, kdybychom ještě v úterý mohli uskutečnit pokračování jednání výboru, kterého by se přímo poslanec Rath zúčastnil,“ řekl Sobotka. „Podle mého názoru je možné takto jednání výboru naplánovat a zorganizovat a usiluji o to, aby k tomu v úterý došlo,“ dodal.

Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce by se jednání výboru mohlo uskutečnit například v Praze na státním zastupitelství. Podle něj ale nyní navíc není důvod, aby se Rath neúčastnil i jednání pléna sněmovny. „Pokud by David Rath vystoupil na plénu, tak velmi zvažuje složit poslanecký mandát, a to je tam samozřejmě možné,“ připomněl poslanec.

„Jelikož je tato situace nová - přítomnost obviněné osoby na zasedání imunitního výboru - vyžádá si jistě meziresortní jednání, zda-li bude zajišťována striktně policií, případně zda-li bude zajišťována ve spolupráci policie - vězeňská služba,“ sdělila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Konkrétní jednání podle ní ještě neproběhla.

Rath by se podle soudu neměl účastnit běžných jednání a hlasovat na nich, protože po dobu trvání takzvané koluzní vazby převažuje veřejný zájem na tom, aby nebyl zmařen účel trestního řízení, nad právem poslance vykonávat svůj mandát.

Němcová ale poukázala na to, že sněmovna nemůže poskytnout veškerá bezpečnostní opatření jako ve věznici, například aby nemohl předávat zprávy, ovlivňovat svědky nebo mluvit s jinými svědky. Rathovo vystupování na jednání sněmovny by prý považovala za možné ohrožení vyšetřování.

Soud Ratha obviněného z přijetí úplatku poslal do vazby kvůli obavě, že by mohl ovlivňovat svědky (koluzní důvod vazby), ale i proto, že by mohl utéct nebo trestnou činnost opakovat. V případu je stíháno také dalších sedm lidí. Rath vinu popírá.