Rath může jít na kauci z vazby

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání.

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk

Poslanci Davidu Rathovi dnes svitla reálná naděje, že v horizontu dvou týdnů bude propuštěn z vazby. Okresní soud pro Prahu východ dnes dopoledne rozhodl o přípustnosti nahrazení útěkové vazby kaucí dva miliony korun, s tím že nadále neshledává důvod pro předstižnou vazbu. Dozorující státní zástupce proti tomuto rozhodnutí podal stížnost, o které bude rozhodovat Krajský soud v Praze.

Soud rozhodl, že vazebním důvodem již není nebezpečí v pokračování trestné činnosti, dle soudu tak trvá pouze jediný vazební důvod, kterým je nebezpečí útěku a že tento lze nahradit finanční kaucí ve výši dva miliony korun. Podle Rathova advokáta Adama Černého složí Rathova rodina požadovanou kauci v nejbližších dnech.

Obhájce Adam Černý současně uvedl, že vnímá velmi pozitivně především lidský rozměr rozhodnutí Okresního soudu pro Prahu východ, neboť jedním z důvodů pro propuštění z vazby bylo vážné zranění Rathova otce. Nicméně uvedl, že lze očekávat, že státní zástupce proti propuštění Davida Ratha z vazby podá stížnost.

O obou stížnostech státního zástupce by měl následně rozhodovat Krajský soud v Praze ve lhůtě pěti dnů od doručení.