Rath nezahálí - z vazby předkládá novely zákonů

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání.

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk

David Rath ve vězení pilně pracuje. V tomto týdnu předložil do Poslanecké sněmovny rovnou dvě novely zákonů. Jedna z nich se týká zákona o dani z přidané hodnoty.

Nezařazený poslanec David Rath se politice věnuje i ve vězení. Vadí mu připravované zvýšení DPH a další úsporná vládní opatření. Proto poslancům předkládá dvě novely zákonů. „Současná právní úprava daně z přidané hodnoty, respektive její plánované zvýšení od roku 2013 nejvíce zasahuje nízkopříjmové a střední vrstvy obyvatelstva. Tito lidé se již v dnešní době pohybují na hranici životního minima. Plánované sjednocení sazeb daně neumožní těmto lidem nakoupit ani základní potraviny nezbytné k obživě, což bude mimo jiné znamenat další zátěž pro sociální systém,“ píše David Rath na svém webu.

Rath dává poslancům k projednání návrh stanovit základní sazbu daně 20 procent, sníženou sazbu 14 procent a dále nulovou sazbu daně u chleba, mléka, másla, masa, ryb, ovoce, zeleniny a léků hrazených ze zdravotního pojištění.

Rath by ulevil živnostníkům

Druhá Rathem předložená novela chce upravit zákon o dani z příjmu. Výdajové paušály u příjmů z podnikání by se zvýšily a dále chce upravit sazbu daně z podnikání. Rath v návrhu píše: „Při základu daně do milionu korun bude sazba daně 5 procent, do 10 milionů 15 procent a do 50 milionů 19 procent. Nejvyšší sazba daně bude ze základu daně nad 50 milionů a to 25 procent.“ Rathovy návrhy mají v Poslanecké sněmovně jen mizivou šanci na přijetí. Přesto by jí řada drobných živnostníků uvítala, protože by jim přinesla nezanedbatelné výhody.

Současná právní úprava daní z příjmů podle Rathova vyjádření nejvíce zatěžuje malé a střední podnikatele. „Navrhovaná sazba daně je rozdělena tak, aby úprava podporovala menší a střední podnikatele, kteří jsou pro zdravou ekonomiku nejen zásadní. Zároveň by podle novely došlo ke zvýšení sazby daně pro podnikatele s nejvyššími příjmy, a firmy s vysokou mírou zisku,“ píše poslanec ve svém zdůvodnění návrhu.