Rath zůstává ve vazbě. Šlégr by ho prý ale pohlídal

Jiří Šlégr

Jiří Šlégr Zdroj: E15

Pokud bude David Rath propuštěn z vazby, nemusí se veřejnost bát, že by exhejtman obviněný z korupce utekl. Postará se prý o to hokejista a poslanec Jiří Šlégr (LEV 21), který se za Ratha oficiálně zaručil. Chce prý Rathovi umožnit větší kontakt s jeho dvěma rodinami, zejména dětmi. Šlégrova ochrana sice zatím potřeba nebude - soud totiž dnes rozhodl, že Rath ve vazbě bude dál - ale další možnost zažádat o propuštění může mít Rath hned za týden.

Rathovi totiž v úterý 14. srpna skončí tříměsíční koluzní vazba kvůli možnému ovlivňování svědků. Tu lze prodloužit pouze v případě, že již obviněný na svědky působil. Státní zástupce Zdeněk Čermák ovšem ČTK řekl, že státní zastupitelství prodloužení vazby nenavrhne. A poslancův advokát Adam Černý již několikrát zopakoval, že bude o propuštění Ratha žádat tak často, jak mu to umožní trestní řád.

Odvolací soud středočeského kraje dnes zrušil rozhodnutí Okresního soudu Praha-východ, podle kterého další trestná činnost poslance již nehrozí. Rath má prý zůstat ve vazbě kvůli všem třem možným důvodům vazebního stíhání - obavě z ovlivňování svědků, z pokračování v trestné činnosti i z možného útěku. Vypršení koluzní vazby ale dává Rathovi další šanci.

Rathovi právníci od počátku tvrdili, že Rath nemůže dál páchat trestnou činnost, protože se vzdal hejtmanského postu a funkce zastupitele. Uváděli také, že poslanec kvůli své všeobecné známosti nemůže z Česka uprchnout. Okresní soud jim dal částečně za pravdu, žalobce však proti jeho rozhodnutí podal stížnost a odvolací soud mu vyhověl.

Šlégr: Když uteče, najdu si ho

Také Šlégr ale pochybuje, že by chtěl Rath utéci ze země, případně pokračovat v údajné trestné činnosti v souvislosti s projektem rekonstrukce zámku Buštěhrad. „Koncem minulého týdne jsem po setkání s právním zástupcem Davida Ratha podepsal prohlášení o záruce, čímž jsem stvrdil, že jsem ochoten převzít záruku za chování poslance Davida Ratha v případě jeho propuštění z vazby,“ uvedl dnes Šlégr s tím, že tak učinil především kvůli jeho dětem a rodině.

„Když jsem to vyhodnotil, tak páchání trestné činnosti v době, kdy nevykonává již žádnou funkci, není dost dobře možné. Ovlivňování svědků asi také ne, protože již všichni byli vyslechnuti. V médiích navíc proběhly informace, které je mohly ovlivnit daleko více. Nedovedu si ani představit, že by David Rath utekl do zahraničí. Jako milující otec si umím představit, jak stresující a zničující musí být pocit naprostého odloučení od dětí a blízké rodiny. Přijde mi nepravděpodobné, že by místo za rodinou utíkal za hranice,“ nastínil své úvahy Šlégr.

Šlégr prý nečeká od Ratha žádný vděk a nezaručil se za něj jako blízký přítel, riziko pošpinění své pověsti podle svých slov podstupuje výhradně kvůli Rathově rodině. „Vzkázal jsem mu ale prostřednictvím jeho právníků, že pokud by přeci jen utekl, tak si ho sám osobně najdu,“ glosoval na závěr.

Všechen byznys, který se kdy točil kolem Davida Ratha

Podle některých médií se za zatčeného politika zaručily nebo chtějí zaručit i další osobnosti. Deník Blesk například uvedl, že by pro propuštění Ratha z vazby byli například senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Vladimír Dryml (SPOZ).

Kriminalisté Ratha v květnu z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Poté doručili sněmovně žádost na Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.