Rath zůstává ve vazbě. Žalobce zamítl jeho stížnost

David Rath před sněmovnou neuspěl. Poslanci rozhodli o jeho vydání k dalšímu stíhání

David Rath před sněmovnou neuspěl. Poslanci rozhodli o jeho vydání k dalšímu stíhání Zdroj: ctk

Státní zástupce zamítl stížnost poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha proti zahájení jeho trestního stíhání. Uvedl to politikův obhájce Roman Jelínek. Podle něj však z obsahu rozhodnutí vyplývá, že se žalobci v případu opírají pouze o "výstupy operativní techniky" - tedy odposlechy.

Davida Ratha policie viní z přijetí sedmimilionového úplatku, spolu s ním začala stíhat dalších sedm lidí. Ani oni podle dřívějších informací médií se stížnostmi neuspěli. Rath byl volebním lídrem ČSSD ve Středočeském kraji. Strana po jeho zatčení stále řeší, kdo ho v čele kandidátky do komunálních voleb nahradí. Rozhodnout by měla ve středu.

Středočeská ČSSD bude vybírat mezi Rathovou nástupkyní Zuzanou Moravčíkovou a příbramským starostou a senátorem Josefem Řihákem. Kromě toho zvolí i nové vedení krajské organizace. Zbytek kandidátky se bude sestavovat 12. července, řekl hejtmančin náměstek pro životní prostředí Miloš Petera.

Krajská konference byla svolána po výzvě stranického ústředí, aby středočeští sociální demokraté vyvodili odpovědnost za Rathovu korupční aféru. Šéf krajské ČSSD Richard Dolejš, považovaný za Rathova blízkého spolupracovníka, se nebude ucházet o funkci předsedy, prý nechce fungovat jako „špunt, který by bránil změnám“. Delegáti zvolí nového předsedu krajského výkonného výboru a místopředsedy a otevřou i debatu o nové krajské kandidátce. „Budeme volit i kandidáta na hejtmana,“ uvedl Petera.

Potvrdil také, že se bude ucházet o funkci šéfa středočeské ČSSD. Kandidaturu podle dostupných informací zvažují i čáslavský místostarosta Jiří Havlíček a hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl. Zda se do boje o křeslo zapojí, bude známo až ve středu.

„Objížděl jsem okresní konference a žádal o podporu. Budu kandidovat,“ prohlásil Petera. Seidl s Havlíčkem se ještě nerozhodli. „Mám nominace ze dvou nebo tří okresů. Ještě se rozmyslím, jestli budu kandidovat,“ řekl Seidl. Havlíček, jehož podporuje domovská organizace na Kutnohorsku, se chce rozhodnout podle toho, kolik bude kandidátů a kdo bude o předsednické křeslo soupeřit. „V tuhle chvíli tu kandidaturu silně zvažuji a rozhodnu se během středy,“ uvedl.