Rathova krabice od vína byla plná bankovek, ukázal videozáznam

David Rath a Kateřina Pancová odcházejí ze soudní síně.

David Rath a Kateřina Pancová odcházejí ze soudní síně.

Krajský soud v Praze přehrál videozáznam z loňského zadržení tehdejšího poslance Davida Ratha (dříve ČSSD). Veřejnost tak poprvé mohla vidět, jak politik reagoval. Kriminalistů se lekl a po zadržení působil místy nervózně. Měl v ruce tašku s krabicí, o které tvrdil, že je v ní víno. Když ji ale policista otevřel, ležely v ní bankovky. Podle spisu to byl sedmimilionový úplatek. Rath to odmítá a tvrdí, že byl v šoku, když viděl peníze místo vína.

„Já jsem si odnášel krabici s vínem. Předtím, než krabici otevřela policie, jsem do ní nenahlížel, neotevíral jsem ji. Nevím, jak se tam dostaly peníze, co je to za peníze, kdo je tam dal, proč je tam dal,“ zopakoval Rath několikrát u dnešního hlavního líčení. „Na krabici, na přelepkách, na penězích, nikde nejsou moje otisky,“ zdůraznil.

Několik kriminalistů v civilu čekalo na Ratha za rohem domu v Rudné u Prahy 14. května krátce po 20:00. Odcházel z vily někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, kde měl schůzku s ní a jejím přítelem, manažerem nemocnic a exposlancem Petrem Kottem. Na videozáznamu je vidět, že když vyšel, nesl v rukou tašku a přes rameno brašnu. Mířil k autu. Kriminalisté na něj z boku promluvili a Rath se jich lekl.

„Nejdřív jsem myslel, že mě někdo přepadl, pak že to jsou novináři, protože měli kameru. Až pak vyšlo najevo, že to jsou policisté,“ řekl Rath předsedovi soudního senátu Robertu Pacovskému.

Krabici s vínem jsem neměl téměř dvacet minut pod dohledem, tvrdí Rath

Z nahrávky je patrné, že tašky položil na zem a policisté je před ním prohledávali. Při prohlídce tvrdil, že má peníze pouze v peněžence a v igelitové tašce že je krabice s vínem. Kriminalista zamířil kamerou na krabici a před Rathem ji nahoře rozřezal a otevřel. „To nebude víno,“ řekl policista, když viděl, že je krabice na šest láhví alkoholu až po okraj plná bankovek. „To je zajímavé,“ odvětil Rath.

Exposlanec se u soudu ohradil, že krabici neměl téměř dvacet minut pod dohledem, protože stál opodál a měl jiné starosti než sledovat policejní postup. Naznačil, že s krabicí mohli kriminalisté nějak manipulovat - podle něj není celých devět minut na záznamu vůbec vidět. Z nahrávky je ale zřejmé, že policie krabici otevřela krátce po politikově zadržení a i dále byly zabavené věci v Rathově blízkosti.

Policistka, která zásah vedla, Rathovi řekla, že je podezřelý z přijetí úplatku v souvislosti s veřejnou zakázkou pro stavební firmu Konstruktiva Branko. Rath kroutil hlavou, že tomu nerozumí. „O tom si popovídáme později,“ odpověděla kriminalistka.

Rath vyslechl, že je zadržen bez předchozího souhlasu státního zástupce, protože věc nesnesla odkladu. Policistka pak žalobci telefonovala, že zatkla poslance a je nutné obeznámit šéfku Sněmovny. Rath se ohradil, že má imunitu. Na to mu kriminalistka odvětila, že je zadržen ihned po spáchání trestného činu, a proto tomu nic nebrání. Policistka mu také řekla, že podle ní jsou všechny tři důvody pro vzetí do vazby - hrozí útěk a skrývání, mohl by ovlivňovat svědky a také pokračovat v trestné činnosti.