Rathova obhajoba je zoufalá, o jeho vině není pochyb, tvrdí žalobce

Dozorující státní zástupce Petr Jirát

Dozorující státní zástupce Petr Jirát Zdroj: CTK

Vina bývalého poslance Davida Ratha při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji je prokázaná. Prohlásil to státní zástupce Petr Jirát. Jak uvedl ve své závěrečné řeči, Rathova obhajoba, že mu při zatýkání podstrčili krabici s penězi, byla vymyšlená a zoufalá. Exposlanci hrozí až 12 let vězení. Od začátku vinu odmítá. Rath řekl, že důkazy jsou vytrženy z kontextu.

Jirát zřejmě závěrečnou řeč nestihne dnes dočíst, po poledni byl u druhého z osmi bodů obžaloby. Podrobně popisuje důkazy a snaží se vyvrátit Rathovu obhajobu. Další termíny soud vypsal na příští týden a červen.

Žalobce prohlásil, že důkazy Rathovu vinu prokázaly. Připomněl námitky exposlance týkající se odposlechů, které soud přehrával. Rath opakovaně říkal, že odposlechy jsou špatně slyšet, nebo jsou vytržené ze souvislostí. Jirát to považuje jako „naprosto jednoznačně neoprávněné“.

Jirát: Novanská je pojítkem mezi částmi obžaloby

Soud případ v únoru rozdělil do dvou částí kvůli průtahům. Spolu s Rathem se zabývá i další obžalovanou Lucií Novanskou, která údajně pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. V první části kauzy soud udělil v dubnu devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky.

Žalobce považuje rovněž vinu Novanské za prokázanou. Podle něj je pojítkem mezi všemi částmi obžaloby. „Její role byla nezastupitelná,“ dodal státní zástupce. Novanské hrozí pět až deset let vězení.

Podle Jiráta se prokázalo, že Rath nastavil ve Středočeském kraji korupční systém s tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou, dříve Pancovou, a jejím partnerem Petrem Kottem, který byl náměstkem krajských nemocnic. Manželé Kottovi dostali v první části kauzy nepravomocně nejvyšší tresty 7,5 roku. Důležitá pro ovlivnění tendrů byla podle obžaloby tzv. ovládací smlouva, podle které byla kladenská nemocnice řídící vůči ostatním v kraji. „Ovládací smlouva byla používána jako nástroj pro obžalovaného Ratha k ovlivňování veřejných zakázek,“ dodal Jirát.

Soud řeší kromě Ratha také Lucii NovanskouSoud řeší kromě Ratha také Lucii Novanskou | CTKObžalovaná Lucie Novanská u soudu (11. května)

Žalobce často zmiňoval policejní odposlechy z místností a telefonických hovorů. Dokazují podle něj například to, že se Rath s Pancovou a Kottem často setkával v jejich společné domácnosti v Rudné u Prahy, kde údajně „společně řešili zajímavé investiční akce kraje“. „Věděl (Rath), kde a jaké zakázky se budou realizovat,“ řekl státní zástupce. Na vyřizování akcí měl Rath podle Jiráta „své lidi“, kterými byla Pancová, Kott a Novanská.

Jako zoufalou označil Jirát Rathovu obhajobu týkající se krabice se sedmi miliony korun, se kterou ho zadržela policie 14. května 2012 po poslední schůzce v Rudné. Rath tvrdí, že o bankovkách nevěděl a byl v šoku, když policista krabici otevřel. Naznačil také, že mu mohla peníze podstrčit policie. Jirát to důrazně odmítl. Videozáznam zatčení, který soud dříve přehrál, podle něj dokazuje, že se Rathovi krabice neztratila z dohledu. Z odposlechů navíc prý jasně vyplývá, že Rath věděl kam a pro kolik peněz si má za ovlivnění opravy zámku Buštěhrad přijít. „Je (Rath) důkazně zahnán do kouta a vymýšlí zoufalé sci-fi,“ dodal Jirát.

David Rath (11. května 2015)David Rath (11. května 2015) | CTKDavid Rath u Krajského soudu v Praze (11. května)

Důkazy jsou vytržené ze souvislostí, komentuje Rath

Rath dnes přišel k soudu s jedním ze svých právníků Adamem Černým, závěrečnou řeč sleduje také Novanská se svou obhájkyní. Rath novinářům, řekl, že důkazy žalobce jsou vytržené ze souvislostí. „Navíc pomíjí (Jirát) zcela jednoznačné důkazy, které vyvracejí to, co říká,“ uvedl. Tvrdí, že tendry nemohl ovlivňovat. „Je smutné vidět, že obžaloba v rozporu s desítkami předložených důkazů tvrdí pravý opak. Ale mě to nepřekvapuje,“ dodal.

Rath na úvod jednání soudu jako v předešlých dnech řekl, že se necítí dobře, protože je prý po otřesu mozku, který utrpěl při pádu z kola před více než 14 dny. Lékař mu údajně nařídil klid. Soudní znalec ale minulý týden určil, že je schopen k hlavnímu líčení docházet.

Trestní stíhání se týká kromě údajné korupce při stavebních zakázkách také modernizace nemocnic. Podle Ratha ale byly tendry pod vícenásobnou kontrolou a neovlivnitelné. Novanská se k obžalobě dosud nevyjádřila.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah v květnu 2012
Výběr hlavních událostí v případu Davida Ratha, který je spolu s dalšími obžalovaný z korupce (žalobce dnes soudu navrhl tresty pro část obžalovaných):
2012:
14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.
15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.
16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.
5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním.
18. července - Policie doručila do Sněmovny žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.
20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.
7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:
1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.
15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.
5. dubna - Státní zástupce podal soudu obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.
7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil; vinu odmítli Pancová i Kott.
Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.
5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.
11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.
2014:
2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. V únoru 2015 přiznalo ministerstvo spravedlnosti Rathovi nárok na odškodnění.
17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:
9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.
5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního hlavního líčení, z něhož naopak ze zdravotních důvodů vyloučil Ratha.
4. března - Žalobce navrhl pro Kotta a jeho manželku Kateřinu (dříve Pancovou) trest osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Pro Ivanu Salačovou navrhl žalobce podmínku za spolupráci při vyšetřování. Pro ostatních šest obžalovaný žádá dva až šest let vězení, nebo podmínky.
7. dubna - Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný rozsudek. Kateřině a Petru Kottovým, které soudce označil za organizátory korupce, uložil 7,5 roku vězení. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali pět let vězení, manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roku vězení. Tříletou podmínku vyměřil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi ze stavební firmy Pohl. Tříletou podmínku dostala i Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou.
26. dubna - David Rath utrpěl úraz pádu z kola.
12. května - Soud rozhodl, že Rath je schopen po úrazu na kole účastnit se hlavního líčení a zároveň uzavřel v jeho kauze fázi dokazování.