Řebíčkův muž z ŘSD je nevinný, říká protikorupční policie

Alfred Brunclík, exšéf Ředitelství silnic a dálnic

Alfred Brunclík, exšéf Ředitelství silnic a dálnic Zdroj: rsd

Bývalý šéf Ředitelství sinic a dálnic (ŘSD) Alfréd Brunclík už není trestně stíhán kvůli pronájmu dálničních odpočívadel. Z kauzy, ve které stát přišel o více než sto milionů korun, ho definitivně vytáhla protikorupční policie.

Obvinění se týkalo údajně nevýhodné smlouvy na pronájem odpočívadel na dálnici D47 u obcí Klimkovice a Vrážné, kterou Brunclík podepsal s neprůhlednými firmami Monstera a Montegar.

Podle policie zmanipulováním zakázky vznikla státu škoda přibližně 120 milionů korun. Nejvyšší státní zastupitelství obvinění zrušilo v roce 2013 a nechalo na policii, aby věc ještě jednou přezkoumala.

Nyní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality s konečnou platností řekl, že k ničemu nedošel a Alfred Brunclík je zproštěn obvinění.

„Můj klient od počátku této kauzy tvrdil, že obvinění proti němu vznesená jsou zcela lichá už proto, že pronajímání odpočívek neměl nikdy ve své gesci. Proti obvinění jsme ostatně hned po jeho podání vznesli stížnost. Konečný verdikt a očištění jména Alfreda Brunclíka proto vítám, ale nic jiného jsem ani nečekal,“ reagoval Brunclíkův obhájce Richard Maleček.

Kauza samotná ale nekončí. Figuruje v ní ještě bývalý Brunclíkův podřízený, manažer ŘSD Michal Hala. I ten před časem v rozhovoru pro Euro vinu popřel.

Neprůhledné firmy Monstera a Motegar

U nevýhodných pronájmů odpočívek šlo o to, že ŘSD udělalo společný podnik s neprůhlednými firmami Monstera a Motegar. Firmy dostaly odpočívadla do pronájmů a dále je poskytovaly petrochemickým firmám.

Některé smlouvy běží dodnes, podle ŘSD stát za pronájmy dostává řádově statisíce korun ročně. Lukrativní benzínové čerpadlo na dálnici přitom dokáže vydělat ročně i desítky milionů.

Alfred Brunclík i přes zproštění obvinění nemá od policie úplný klid. Jeho podpis stojí pod údajně nevýhodnou smlouvou na pronájem stávajícího sídla ředitelství silnic, konkrétně pod dodatkem, který nájem prodloužil. Obvodní Městský soud pro Prahu 4 zatím vrátil věc pana státní zástupkyni k došetření.

Alfred Brunclík vedl ŘSD v letech 2007 – 2010. Na místo ho přivedl někdejší ministr Aleš Řebíček, kvůli nespolehlivosti ho později odvolal ministr Vít Bárta.

ŘSD sídlí v budově, kde musí platit nájem, i když se vystěhuje