Recept ČSSD pro zdravotnictví: Snížit počet pojišťoven a zrušit stropy

Operace se odkládat
nebudou.
Péče o pacienty ve středočeských
nemocnicích se po 1. březnu
nezhorší, ujistil hejtman David
Rath (ČSSD) spolu s ředitelem
příbramské nemocnice
Stanislavem Holobradou
a ředitelkou kutnohorské
nemocnice Alicí Opočenskou.
Z 828 lékařů pěti krajských
nemocnic jich podalo
výpověď 143.

Operace se odkládat nebudou. Péče o pacienty ve středočeských nemocnicích se po 1. březnu nezhorší, ujistil hejtman David Rath (ČSSD) spolu s ředitelem příbramské nemocnice Stanislavem Holobradou a ředitelkou kutnohorské nemocnice Alicí Opočenskou. Z 828 lékařů pěti krajských nemocnic jich podalo výpověď 143. Zdroj: mediafax

Opoziční ČSSD navrhuje ve své reformě zdravotnictví snížit počet zdravotních pojišťoven, vybudovat síť veřejných nemocnic a zrušit stropy pro platby zdravotního pojištění. Zrušila by také regulační zdravotnické poplatky kromě platby v nemocnici, který by se ale měl jmenovat příspěvek na stravu.

Podle představ nejsilnější opoziční strany by zdravotní pojišťovna měla být nejlépe jen jedna a měla by být kontrolována sněmovní komisí. Nejprve by se ale měly spojit pojišťovny, které většinově ovládá stát, a ostatní pojišťovny. Zaměstnanecká pojišťovna by se potom měla soustředit jen na komerční připojištění.

„Považujeme za zbytečné a drahé udržovat současný systém,“ uvedl při představování zdravotnické koncepce ČSSD stínový ministr zdravotnictví David Rath. Snížení jejich provozních nákladů na dvě procenta by podle něj přinesly tři miliardy ročně.

Zrušené poplatky by ČSSD kompenzovala vyššími platbami z pojištění. Zrušení stropů pro úhradu zdravotního pojištění by přineslo podle sociální demokracie asi dvě miliardy ročně.

Sociální demokraté jsou dále pro udržení základní sítě nemocnic pod veřejnou kontrolou a proti jejich privatizaci. ČSSD by také chtěla mimo jiné zjednodušit úhrady za péči a „odstranit chaos ve stanovení úhrad, cen a doplatků za léky“.

Nejsilnější opoziční strana je proti růstu spoluúčasti pacientů a rozdělení péče na standardní a nadstandardní, jak prosazuje vláda. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je koncept reformy ČSSD návrhem do diskuse, kterou chce uzavřít na podzimní programové konferenci.