Recepty pouze na přesný počet tablet? Heger chce omezit plýtvání s léky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Podle odhadu lékárníků Češi ročně vyhodí léky za čtyři miliardy korun, což je desetina výdajů pojišťoven za medikamenty. Například v USA je ale běžné, že lékař pacientovi předepíše místo balení přesný počet tablet, což má omezit plýtvání. Ministr Leoš Heger (TOP 09) soudí, že vývoj by měl jít tímto směrem i v Česku. Lékárnická komora s tím ale nesouhlasí – nic by se prý kvůli nárokům na hygienu při dělení léků neuspořilo, navíc by vzrostlo riziko, že pacient dostane padělek.

Heger nevyloučil, že by v budoucnu mohli lékárníci ustřihnout balení medikamentu, nebo vysypat z lahvičky potřebný počet tablet. „Tím směrem asi vývoj půjde, ale lékárník samozřejmě musí lék dát věrohodně do jiného obalu, dát nálepku a razítko, aby bylo jasné, že je to děláno odborníkem podle daných pravidel,“ řekl ministr.

„Evropa je nastavená na originální balení, rozbalování je zakázáno,“ namítá viceprezident Lékárnické komory Stanislav Havlíček. Lékárník podle něj může nyní vyjít vstříc pacientovi jenom tak, že velké balení, které předepsal lékař, mu v lékárně nechá a dávkuje z něj lék třeba po týdnech. Aby ale z jednoho balení dával lék více pacientům, možné není.

Havlíček o možnosti úspor pochybuje. Argumentuje tím, že když z jednoho balení dostává lék více pacientů, musí se vytisknout pro každý výdej příbalový leták. Práce s rozdělením většího balení také něco stojí.

Podle Havlíčka je nemyslitelné, aby se rozpočítávaly léky v ruce. Mohou to dělat jen lékárny, které mají vybudované superčisté prostředí, což je nákladné. Dalším rizikem jsou padělky. Když se lék bude z větších balení dělit, je složitější kontrola šarží. „Návrh má víc rizik než přínosů,“ shrnul Havlíček.