Recesi máme za sebou, věří analytici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České republice se zřejmě podařilo vymanit z recese trvající šest čtvrtletí v řadě. Ve druhém čtvrtletí totiž podle odhadů ekonomů stouplo mezičtvrtletně HDP v průměru o 0,6 procenta. Přesná čísla zveřejní Český statistický úřad ve středu.

V prvním čtvrtletí ekonomika mezičtvrtletně klesla o 1,3 procenta, což byl za dobu trvání recese největší propad. Meziročně ekonomika tehdy klesla o 2,4 procenta. Pro druhé čtvrtletí ekonomové čekají meziroční propad o více než procento.

„Po překvapivě velmi negativním vývoji začátku roku by měl přijít obrat, aspoň co se týká mezikvartálního vývoje. Očekávám, že vliv propadů zásob v prvním čtvrtletí se pozitivně projeví nyní, a přinese to plusové body. Podobně pozitivně by se měl projevit i zahraniční obchod,“ řekl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Nečekaně výrazný pokles HDP v prvním čtvrtletí byl totiž podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky způsoben faktory, které byly zčásti jednorázového charakteru a měly by odeznívat.

Jak uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožek, nečekaně výrazný pokles HDP v prvním čtvrtletí byl způsobem faktory jednorázového charakteru, které by měly teď odeznívat. „Spotřeba domácností ve druhém kvartálu zřejmě nezopakuje silné tempo z prvního čtvrtletí, naopak zrychlit by mohly investice. Těžko odhadnutelnou složkou HDP je vývoj zásob, které jsou zodpovědné za masivní propad HDP na začátku roku,“ uvedl.

S negativními dopady nejdelší novodobé recese se ale podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka bude česká ekonomika potýkat přinejmenším do poloviny příštího roku. „Hospodářské recesi ale ve druhém čtvrtletí letošního roku s největší pravděpodobností odzvonilo,“ uvedl.