Ředitel VZP chce převzít celý projekt IZIP

VZP

VZP Zdroj: ctk

Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla získat sto procent akcií společnosti IZIP, tedy projektu elektronických zdravotních knížek, anebo převzít všechny její aktivity. Řekl to řekl šéf VZP Pavel Horák.

„Situaci je třeba jednou a provždy vyřešit, protože tyto opakované kauzy nás nesmírně poškozují. Musíme si ochránit především svoje peníze, investice, svoje zájmy,“ poznamenal Horák. Ten čelí za nákup 46 procent akcií IZIP od neprůhledné švýcarské firmy eHI eHealth International AG kritice, část členů správní a dozorčí rady VZP chce údajně Horáka odvolat.

Pojišťovna nyní drží kontrolní balík 51 procent akcií. Zbytek mají Švýcaři, na něž svůj podíl převedli zakladatelé IZIP, europoslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký.

Podle Horáka má VZP své zájmy smluvně ochráněny. Pokud nebudou akcie ve lhůtě 90 dnů vyzvednuty, celý obchod se anuluje a pojišťovně tak zůstane i IZIP jen pětiprocentní podíl. „Riziko arbitráží nehrozí,“ dodal Horák.

„Byl jsem už od úplného začátku proti IZIP, promrhaly se v něm stamiliony. Na jakékoliv závěry je ale ještě brzy, budeme o tom tento týden jednat. Sejde se i sněmovní výbor pro zdravotnictví,“ řekl E15 v reakci na Horákovy návrhy člen rady a poslanec za ČSSD Jaroslav Krákora.

Někteří členové rady se obávají, že nebudou moci o budoucnosti elektronických knížek po vstupu zahraničního partnera rozhodovat neomezeně. Uvažuje se totiž i o zastavení projektu, do kterého pojišťovna za zhruba deset let vložila jednu miliardu korun.

Horák sice akcie koupil na základě zadání rady, její členy ale neinformoval o tom, že je získal od švýcarské firmy, která si ponechala 49 procent. „Je mi jasné, že jste byli nepříjemně zaskočeni situací, kdy jste byli médii dotazováni na něco, o čem jste neměli dostatek informací,“ napsal minulý týden členům rady Horák. Na nákup akcií upozornila ČT.

Elektronické knížky čeká test

Systém elektronických zdravotních knížek čeká zkušební test ve dvou krajích - v Karlovarském a na Vysočině. Výsledek a také audit společnosti rozhodnou, zda VZP bude v projektu pokračovat dál. Dosud se do něj zapojilo na 2,5 milionu pojištěnců a zhruba 20 tisíc lékařů z celkového počtu 47 tisíc členů ČLK. Podle kritiků IZIP ale řada přihlášených pacientů a lékařů systém nepoužívá.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.