Registr řidičů hodinu nefungoval, nešlo tisknout doklady

registr

registr Zdroj: ctk

Centrální registr řidičů dnes ráno přibližně hodinu částečně nefungoval, nešlo tisknout doklady. Problém se týkal celé republiky. Úředníci ale mohli po dobu výpadku tisku vydávat doklady ručně. Co bylo příčinou závady, se zatím neví.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáš Neřolda problém s tiskem dokladů se v aplikaci registru objevil krátce po 07:30, v 08:40 byla závada odstraněna. „Potíže se týkaly jen vytištění, to samozřejmě komplikovalo práci úředníkům, je ale možné použít náhradní řešení, například doklady vydat ručně,“ doplnil mluvčí.

O potížích informovali i zástupci magistrátů v Ostravě, Brně, Hradci Králové a Českých Budějovicích. „Zjistili jsme to dnes ráno. Tím, že nejde nic tisknout, tak jsme v koncích,“ řekl agentuře ČTK krátce po výpadku tisku Ladislav Prudil z odboru dopravněsprávních činností brněnského magistrátu.

„V evidenci motorových vozidel jsou potíže, nejdou tisky a hlásí to další závady. Ve středu se prý dělaly nějaké změny na helpdesku,“ řekl k tomu vedoucí oddělení dopravy a silničního hospodářství českobudějovického magistrátu Jaroslav Mráz.

Registr řidičů řeší agendu spojenou s vydáváním řidičských průkazů. Centrální registr vozidel vyřizuje žádosti spojené s přihlašováním a odhlašováním automobilů. Výhodou propojení registru řidičů a základních registrů je možnost propojení databáze osob a adres s databází údajů o držitelích řidičského oprávnění.

Ministerstvo dopravy v březnu napojilo registr řidičů na databázi základních registrů, což se ale neobešlo bez dílčích komplikací. Kvůli neúměrné délce odezvy při práci se systémem muselo být spuštění nové verze o deset dní odloženo.