Rezonující Homolka. Mezi obviněnými jsou opět Dbalý a Toběrný

Vladimír Dbalý (na snímku z 27. června 2014)

Vladimír Dbalý (na snímku z 27. června 2014) Zdroj: CTK

Protikorupční policie vyčetla z drogově-alkoholového deníku bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého opravdu všechno. Ke konci ledna Dbalého a primáře chirurgie Michala Toběrného totiž nově obvinila z přijetí úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Ke korupci mělo dojít v letech 2008 a 2009 při nákupu magnetické rezonance a CT hybridního zobrazovacího zařízení od firmy Hypokramed za necelých 74 milionů korun, respektive za necelých 95 milionů korun. Úplatek ve výši 4 a 5 milionů korun jim měl předat jednatel firmy Vratislav Roubal, jeden v hotelu Mövenpick, druhý přímo v nemocnici.

Policie Dbalého proklepla důkladně. Podle České správy sociálního zabezpečení měla jeho rodina oficiální příjmy za roky 2006 až 2012 14,7 milionu korun, policie ale zajistila majetek za 41 milionů korun, což odpovídá údajům z Dbalého dnes už téměř legendárního diáře.

Protikorupční policie beze jmen uvedla, že celkem stíhá pět lidí v souvislosti s hospodařením Nemocnice Na Homolce v letech 2004 až 2012.

„Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy přijetí úplatku, podplacení a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle našich závěrů se obvinění trestných činů měli dopouštět tím způsobem, že za úplatu uzavírali nevýhodné smlouvy pro Nemocnici Na Homolce. Tímto jednáním měli způsobit škodu vyšší než deset milionů korun. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl k tomu mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

S nemocnicí souvisí i další kauzy

Případ má na starosti státní zástupce Zdeněk Matula. Ten dozoruje i další kauzy související s nemocnicí. Před soudem aktuálně žaluje Vladimíra Dbalého, primáře chirurgie Michala Toběrného a dalších pět lidí kvůli údajnému ovlivnění tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun z roku 2009. Dbalý si měl podle obžaloby přijít na 28 milionů korun.

Loni v dubnu policie sdělila obvinění kvůli dalším zakázkám nemocnice šesti lidem, kteří měli nemocnici poškodit o více než 50 milionů korun. Podle zpráv médií figuruje mezi obviněnými opět Dbalý, advokát David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal nebo někdejší poradce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp.

Šlo o kontrakty účetních, medicínsko-právních a poradenských služeb. Obvinění si mezi sebou podle policie údajně předali úplatky přesahující deset milionů korun.

Špitále, otřes se. Rozpletení vazeb na Homolce je dost riskantní operací