Říjnová meziroční inflace byla nejvyšší od roku 2012. Ceny táhnou hlavně potraviny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iStock.com

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než v září. Je to nejvyšší meziroční inflace od října 2012, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad. 

Tahounem růstu byly opět potraviny. Meziměsíčně ceny stouply o 0,5 procenta. Analytici většinou odhadovali, že říjnová meziroční inflace bude stagnovat na zářijových 2,7 procenta. Někteří nevyloučili růst na 2,8 procenta.

Na oznámení říjnové inflace ihned reagovala koruna, která během půl hodiny posílila k euru o šest haléřů a v půl desáté se obchodovala za 25,52 Kč/EUR. Vyplývá to z informací Patrie. Česká měna se tak vrátila k hodnotám, na kterých byla minulý týden před oznámením o zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Z potravin podle ČSÚ meziročně v říjnu nejvíce zdražilo máslo, a to o 50,7 procenta. Vyšší ceny byly také u vajec nebo mléčných a pekárenských výrobků. Současně přestala zlevňovat zelenina, jejíž ceny v říjnu stouply proti loňsku o 10,4 procenta. Ovoce bylo meziročně dražší o 8,2 procenta.

Na vyšší meziroční inflaci působilo opět i bydlení, kde nájemné zdražilo o 2,9 procenta, vodné o 1,2 procenta a stočné o 0,4 procenta. O 7,2 procenta dražší bylo proti loňsku i stravování a ceny ubytovacích služeb stouply o 1,7 procenta. Růst cen pokračoval také v dopravě, která kvůli vyšší cenám pohonných hmot zdražila o 2,6 procenta.

Opačný vývoj byl u odívání a obuvi, kde ceny proti loňsku klesly o 0,9 procenta. Dál zlevňovaly telefonické služby a v bydlení zlevnilo teplo a teplá voda o 2,3 procenta a zemní plyn o 0,8 procenta.

Meziměsíční růst ovlivnilo zejména zvýšení cen zeleniny o 8,4 procenta. Mezi potravinami zdražilo proti září i ovoce, vejce, máslo, sýry, jogurty či čokoláda. Stouply i ceny oděvů, obuvi a pohonných hmot. Naopak zlevnění zaznamenali statistici u telefonických služeb a lázeňských pobytů.