Rozpočet prošel prvním čtením. Počítá se schodkem 112 miliard.

Ministr financí v demisi Jan Fischer (vpravo) a premiér v demisi Jiří Rusnok se zúčastnili 6. prosince v Praze jednání Poslanecké sněmovny.

Ministr financí v demisi Jan Fischer (vpravo) a premiér v demisi Jiří Rusnok se zúčastnili 6. prosince v Praze jednání Poslanecké sněmovny.

Poslanci poslali do druhého čtení návrh rozpočtu pro příští rok. Schodek má vzrůst proti letošku o 12 miliard na 112 miliard korun. TOP 09 neprosadila návrh na jeho snížení. Ministr financí Jan Fischer označil předlohu za umění možného. Bývalý ministr financí Kalousek rychlost schválení kritizoval.

Premiér Jiří Rusnok poslance ujišťoval, že navrhované rozpočtové příjmy budou naplněny. Rozpočet podle něj končí s dosavadní rozpočtovou restrikcí a je naopak mírně rozpočtově expanzivní. Rusnok také řekl, že rozpočet odpovídá mandátu vlády i stavu ekonomiky.

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá s růstem ekonomiky o 1,3 procenta. Největší část výdajů rozpočtu tvoří zákonem dané výdaje, které představují 706,8 miliardy korun, což je asi 58 procent, uvedl Rusnok. Spolu s kvazimandatorními výdaji tato položka tvoří 84 procent výdajů rozpočtu. Premiér proto upozornil, že jen zbývajících 16 procent výdajů představuje manévrovací prostor vlády.

S návrhem změn základních parametrů rozpočtu už přišla ODS. Šéf jejich klubu Zbyněk Stanjura uvedl, že první snižuje výdaje tak, aby byl schodek 99 miliard korun, druhý snižuje pro stejný schodek příjmy o osm miliard a výdaje o 21 miliard korun. Pokud by návrhy neprošly, občanští demokraté budou hlasovat proti základním údajům rozpočtu, řekl Stanjura.

Kalousek kritizoval rychlost jednání

Předseda poslanců TOP 09 a Starostů a exministr financí Miroslav Kalousek opět kritizoval rychlost projednávání hospodářského plánu. Neumožňuje podle něho parlamentní debatu a je za hranicí ústavnosti. Ústavní stížnost ale TOP 09 podle Kalouska nechystá a nepoužije ani obstrukce, o nichž se spekulovalo v minulých dnech. „Máte tolik hlasů v této sněmovně společně s řadou souputníků z jiných stran, že můžete odhlasovat i to, že voda teče do kopce,“ uvedl k návrhu rozpočtu Kalousek. Ten nový rozpočet označil za rozežraný.

Premiér v demisi Rusnok vyslovil obavu, že pokud by nastalo rozpočtové provizorium, netrvalo by krátkou dobu, možná i několik měsíců. Připomněl, že ČR již dříve rozpočtové provizorium zažila, ale jen v rozsahu dnů nebo týdnů. „Věřím, že tentokrát díky pochopení Sněmovny i rozhodujících poslaneckých klubů se této nepříjemnosti vyhneme,“ dodal premiér v demisi.

Před rozpočtovým provizoriem varoval předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ohrozilo by podle něho kredit státu a přísun evropských dotací. Hnutí ANO, pokud dohodne vládu s ČSSD a KDU-ČSL, bude podle Faltýnka prosazovat vytvoření několikamiliardové rezervy z provozních výdajů rezortů.

Co také zaznělo v Poslanecké sněmovně během projednávání rozpočtu:

Premiér v demisi Jiří Rusnok:„Já neříkám, že nejsou rezervy, jsou obrovské rezervy, vyžadují systémové změny. Změny zákonů. Jiného uspořádání. To všechno je pravda. Ale rezervy v běžných agendách, které vedou k destrukci těch agend, to není žádné šetření. To je prostě nesmysl.“

Ministr financí v demisi Jan Fischer:„Předkládaný rozpočet samozřejmě nepovažuji za nic jiného než za umění možného.“

Jaroslav Faltýnek (ANO): „V žádném případě nechceme negativní trend vyššího schodku rozpočtu obhajovat. Zároveň ale nemáme čas na to, abychom do návrhu rozpočtu zásadně zasahovali a přesouvali jeho položky. Pokud se naše hnutí dohodne se svými partnery a stane se součástí koaliční vlády, budeme požadovat, aby se budoucí kabinet v koaliční smlouvě zavázal, že vytvoří rozpočtovou rezervu ve výši několika miliard korun.“

Zbyněk Stanjura (ODS): „Připadá poměrně alibistické, dneska sice schválím něco, s čím nesouhlasím, ale slibuji, že až budu ve vládě, tak se k tomu vrátím a zlepším to.“

Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovnyPoslanec TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny | ctkMiroslav Kalousek k návrhu rozpočtu uvedl, že došlo k naprosto nesmyslnému navýšení některých položek

Miroslav Kalousek (TOP 09): „Buď chcete chcete šetřit a pak zvednete ruku pro nižší výdaje. Anebo chcete utrácet ve prospěch organizovaných menšin, ať už se jmenují Agrofert nebo Čapí hnízdo, to je jedno. Váš postoj dnes, který prezentujete veřejnosti, je: My chceme šetřit, a proto schvalujeme vyšší výdaje. Tohle když někomu vysvětlíte, já před vámi smeknu. Jenom upozorňuji na to, že to prostě nejde, alespoň vůči těm, kteří mají IQ aspoň 90.“

Radim Fiala (Úsvit): „Nejsme součástí vznikající vládní koalice, ale nechceme hrát opoziční divadlo na téma: Čím hůř, tím líp. Nevydíráme, nehrozíme. Naši poslanci nebudou hlasovat v prvním čtení proti rozpočtu.“