Rozvědky se možná dostanou k bankovním tajemstvím. Návrh schválila vláda

Budova Bezpečnostní informační služby (BIS) v Praze

Budova Bezpečnostní informační služby (BIS) v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Zpravodajské služby by mohly získat přístup k informacím o klientech bank. Údaje chráněné bankovním tajemstvím by zpravodajci měli dostat hlavně tehdy, pokud se týkají financování terorismu či organizovaného zločinu. Žádat by mohli nově také informace o tom, komu patří které telefonní číslo. Vyplývá to z návrhu zákona o zpravodajských službách, které schválila vláda.

Návrh předložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně se šéfem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem.

Rozvědky podle předkládací zprávy usilují především o údaje o podezřelých společnostech, za které vystupují nastrčené osoby nebo které o sobě neposkytují bližší informace a které by mohly ohrozit bezpečnost a hospodářství České republiky.

Mezi další závažné problémy, kterými se zpravodajské služby zabývají, patří podle předloženého materiálu rovněž snaha netransparentních společností ovlivnit chod státních či polostátních institucí.

„Svůj vliv se převážně snaží prosadit prostřednictvím osob v jejich vedení, které následně prosazují jiné zájmy, než by z titulu své pozice prosazovat měly, a roste tak opět riziko poškozování zájmů České republiky,“ uvádí předkládací zpráva k zákonu.

Zpravodajci usilují rovněž o informace o stoupencích radikálního islámu, jejichž aktivity by mohly být financovány z výnosů organizované kriminality. Nově by zpravodajské služby také mohly žádat údaje od poskytovatelů telefonních služeb, které se týkají majitelů telefonních čísel.

Rozšíření pravomocí BIS je součástí širších změn, které vláda slibuje. V budoucnu se počítá rovněž s novým způsobem kontroly zpravodajských služeb, na které by se podílel i občanský orgán odvozený od Parlamentu a složený z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných lidí.