Rušení anonymních akcií? Zbytečnost, korupce je tisíciletý fenomén, říká Klaus

Prezident Václav Klaus si přijel 17. ledna zalyžovat do areálu Ski Relax Monínec u Sedlece-Prčice. (foto ČTK)

Prezident Václav Klaus si přijel 17. ledna zalyžovat do areálu Ski Relax Monínec u Sedlece-Prčice. (foto ČTK) Zdroj: ctk

Podle prezidenta Václava Klause je rušení anonymních akcií, o němž bude hlasovat Sněmovna, zbytečné. Řekl to dnes novinářům při návštěvě biatlonového světového šampionátu v Novém Městě na Moravě. Zrušení anonymních akcií je podle zastánců tohoto kroku důležitým krokem v boji proti korupci v Česku.

„Nejsem zrovna člověk, který by byl v tomhle nějak hluboce osobně i jako ekonom zainteresován. Trošku se mi zdá, že je to zbytečná věc, aby se to dělalo. Ale, že bych kvůli tomu držel hladovku, to ne,“ řekl Klaus. Sám si ani nemyslí, že by zrušení anonymních akcií mělo vést k potlačení korupce v zemi.

„To jsou hříčky. Opravdu tudy cesta nevede. Korupce bohužel je fenomén, který lidstvo provází 2000 let. Ukazuje se, že každý takovýhle zdánlivě rafinovaně vymyšlený krok se obrací většinou proti těm, kteří ho vymýšlejí a organizují, protože ta druhá strana se umí velmi rychle přeměnit a udělat něco, aby to bylo všechno úplně jinak. Takže já myslím, že tudy ta cesta nevede,“ dodal Klaus.

Vládní návrh, o němž má Sněmovna v dohledné době hlasovat, předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Pokud by to neudělaly, cenné papíry na doručitele by se změnily na akcie na jméno.

Vládní návrh se ovšem snaží změnit poslanec ODS a šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek, který chce, aby už vydané anonymní akcie mohly nadále existovat. Suchánkův pozměňovací návrh ovšem způsobil názorový rozkol v ODS, která o postoji k návrhu na změnu vládního návrhu bude teprve jednat.

Kdo to myslí vážně s korupcí