Rusko chce mírnit dopad sankcí na turecké a ruské obchody

Turecká ambasáda v Moskvě po útoku davu nespokojených Rusů

Turecká ambasáda v Moskvě po útoku davu nespokojených Rusů Zdroj: ctk

Turecko zůstává pro Rusko důležitým obchodním partnerem a Moskva má v úmyslu minimalizovat problémy, které tureckým a ruským obchodníkům způsobují nedávno zavedené sankce. V rozhovoru poskytnutém televizní stanici Rossija 24 to prohlásil ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev. Sankce vůči Turecku přijalo Rusko po listopadovém sestřelení svého letadla tureckou armádou.

Ministrovy výroky podle agentury Reuters bagatelizují dopad ruských sankcí. Naznačují, že Moskva má velký zájem na tom, aby zabránila škodám, které mohou sankce způsobit hlavně ruské ekonomice. „Turecko zůstává naším velkým obchodním partnerem. Naše embargo je selektivní, velmi selektivní, týká se potravin, a to jen některých,“ uvedl Uljukajev. „Jsou navrženy tak, aby neporušily stávající smlouvy. V tom jsme v současné době velmi opatrní. Nechceme vytvářet problémy pro turecký obchod a ještě méně pro náš vlastní obchod a pro naše občany,“ dodal.

Listopadový incident se sestřelením ruského bojového letadla tureckou stíhačkou kvůli údajnému narušení tureckého vzdušného prostoru výrazně zhoršil vztahy obou zemí. Moskva následně vůči Turecku zavedla ekonomické sankce, která zahrnují zákaz dovozu tureckého ovoce a zeleniny, drůbežího masa a soli, jakož i zákaz charterových letů a turistických cest do Turecka od 1. ledna.

V pondělí prezident Vladimir Putin podepsal výnos, který sankce rozšiřuje i na společnosti, které mají pod kontrolou turečtí občané, i když tyto podniky nespadají pod tureckou jurisdikci, připomíná Reuters. Šéf Kremlu ale zároveň nařídil vládě vypracovat seznam výjimek, které by Rusku poskytly prostor pro pokračování v obchodech s tureckými podniky, jestliže to bude pro Rusko prospěšné.